Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι εκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκαν στους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου σ’ αυτή την «ιστορική» όπως χαρακτηρίζεται συνεδρίαση της ελληνικής βουλής και δύο μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας, με τον έναν μάλιστα να παραδέχεται ότι είναι μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ».

Στο μέσο περίπου της ομιλίας του ο Β. Ζελένσκι έδωσε το λόγο στους δύο στρατιώτες λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι με την βοήθεια της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση. Μην ακούστε μόνο εμένα. Ακούστε δυο μαχητές».

Αμέσως το λόγο παίρνει ο Μιχαήλ όπως αυτοσυστήθηκε ο πρώτος μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ». «Λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές» είπε και πρόσθεσε:

«Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας και πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η ελληνική Μαριούπολη».

Και συνέχισε λέγοντας ότι οι Ρώσοι περικύκλωσαν τη Μαριούπολη αφήνοντας την χωρίς νερό και τρόφιμα ενώ «χιλιάδες συμπατριώτες ζουν και πεθαίνουν» στη Μαριούπολη όπως ανέφερε.

Διαβάστε επίσης Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: Σημερινό σύνθημα των Ουκρανών το «Ελευθερία ή θάνατος»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο «Αναστάσιος» όπως επίσης αυτοσυστήθηκε.

«Λέγομαι Αναστάσιος. Ακούστε την έκκληση που σας απευθύνουμε. Δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Μπορείτε να μιλήσετε και να δώσετε βοήθεια στη Μαριούπολη» είπε μεταξύ άλλων ο δεύτερος στρατιώτης των ουκρανικών δυνάμεων.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι εκτός από τον πρόεδρο Ζελένσκι θα έπαιρναν το λόγο και στρατιώτες και μάλιστα ένας νεοναζιστής στρατιώτης. Οφείλει να απαντήσει αν είχαν προηγηθεί σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ουκρανίας ή αν ήταν μια πρωτοβουλία του Ζελένσκι χωρίς να τελεί εν γνώσει των ελληνικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που συνέβη είναι εξόχως σοβαρό και πλήττεται βάναυσα το δημοκρατικό κύρος του ελληνικού κοινοβουλίου.