Εντύπωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ίσως η Ρούλα Πισπιρίγκου ζητήσει να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους για να αποδείξει ότι δεν είναι αυτή που οδήγησε στον θάνατο την 9χρονη κόρη της, Τζωρτζίνα.

Θυμίζουμε ότι η 33χρονη θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού μετά την ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα.

Γιατί, όμως, η Ρούλα Πισπιρίγκου επιμένει για τον ανιχνευτή ψεύδους; Ίσως η μητέρα των τριών αδικοχαμένων παιδιών, να σκέφτεται ότι μπορεί να τον ξεγελάσει, όπως έχουν κάνει άλλοι στο παρελθόν.

Η δολοφονία με το αλυσοπρίονο

Σκότωσε τη σύζυγό του με αλυσοπρίονο, την κατέψυξε και μετά την πέρασε από μηχάνημα που μετατρέπει ξύλα σε πριονίδι. Ο λόγος για τον Ρίτσαρντ Κραφτ και ένα από τα πιο σοκαριστικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί. Κατάφερε όμως να ξεγελάσει τον ανιχνευτή ψεύδους τρεις φορές. «Είχε περάσει τρίατεστ σε ανιχνευτή ψεύδους που είχαν γίνει πριν τη σύλληψή του. Είναι ένας από τους πιο απόμακρους και ψύχραιμους ανθρώπους που έχω συναντήσει ποτέ», είχε πει τότε ο εισαγγελέας της υπόθεσης.

Η Χίλι Κραφτ είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες διαζυγίου όταν κατάλαβε ότι ο σύζυγός της έχει εξωσυζυγικές σχέσεις. Παρά τις διαδικασίες, αποφάσισαν να συνεχίσουν να μένουν μαζί έτσι ώστε να μην αλλάζουν σπίτια τα τρία τους παιδιά. Ο Ρίτσαρντ Κραφτ πιάστηκε το 1986 όχι από τον ανιχνευτή ψεύδους αλλά από τις αντικρουόμενες πληροφορίες που έδινε σε όσους ρωτούσαν για την εξαφανισμένη σύζυγό του.

Είχε σκοτώσει 40 ανθρώπους!

Ο Τσάρλς Έντμουντ Γκούλεν κατηγορήθηκε για τον θάνατο 40 ασθενών σε δομές που εργαζόταν ως νοσοκόμος στο Νιού Τζέρσει από το 1988 έως και το 2003. Πριν σκοτώσει τόσους πολλούς ασθενείς είχε εξεταστεί ως ύποπτος. Έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και δηλητηρίαζε τους ασθενείς θέλοντας να προκαλέσει πόνο στους συγγενείς τους. Κατάφερε να περάσει τον ανιχνευτή ψεύδους δύο φορές κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

– Ήξερες ότι ήταν λάθος;

– Ναι.

– Όταν το έκανες;

– Και τότε και μετά».

– Έχεις μετανιώσει για ότι έκανες;

– Ναι. Αλλά όπως είπα δεν ξέρω αν θα είχα σταματήσει.

Πιάστηκε τελικά με τη βοήθεια μιας νοσοκόμας η οποία συνεργάστηκε με τις Αρχές.

Καταδικάστηκε λάθος άνθρωπος

Ήταν το 1988 όταν οι Αρχές της Νέας Υόρκης ερευνούσαν τον θάνατο μιας 74χρονης γυναίκας. Οι ύποπτοι ήταν δύο. Ο Μαρκ Κρίστι και ο Φρανκ Στέρλινγκ. Ο πρώτος πέρασε το τεστ ανίχνευσης, ενώ ο δεύτερος όχι. Και στις δύο περιπτώσεις ο πολυγράφος έκανε λάθος. Ο Μαρκ Κρίστι ανακρίθηκε για αρκετές ώρες, δεν φάνηκε να λέει ψέματα. Ελέγχθηκε με τον κρατικό πολυγράφο και δεν φάνηκε να λέει ψέματα. Για την υπόθεση καταδικάστηκε ο Φρανκ Στέρλινγκ που ο πολυγράφος τον είχε καταγράψει να ψεύδεται, ενώ ήταν αθώος. Λίγα χρόνια αργότερα ο Μαρκ Κρίστι απήγαγε και σκότωσε την 4χρονη Κέλι Αν Πόλτον. Τότε ομολόγησε και την δολοφονία της 74χρονης γυναίκας.

Πότε χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα ο ορός της αλήθειας

Για το τεστ αλήθειας μίλησε στη Super Κατερίνα η νευροψυχολόγος Νιόνια Βαλλανάτου που το έχει χρησιμοποιήσει μαζί με τον καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας Γιάννη Νέστορος. «Δύο φορές το εφαρμόσαμε στην Ελλάδα. Δεν είναι ορός αλήθειας, αυτό αναφέρεται σε φαρμακευτικό σκεύασμα στις δεκαετίες ’50 και ’60. Το τεστ αλήθειας αναφέρεται στον παλμογράφο, που σημαίνει ότι συνδέονται και καταμετρώνται η εφίδρωση, οι παλμοί και η αναπνοή του ατόμου.

Στα τέλη του Νοέμβρη του 1997 ο 46χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Νικολαΐδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Πετροχέμκα» και η 32χρονη σύντροφός του Σούλα Καλαθάκη εξαφανίζονται χωρίς να δώσουν στίγμα για το πού βρίσκονται. Περίπου 5,5 μήνες αργότερα στην περιοχή Σέσι του Γραμματικού ένας βοσκός εντοπίζει το καταφαγωμένο από σκυλιά πτώμα μιας γυναίκας. Οι έρευνες των Αρχών φέρνουν στο φως μέλη του σώματός της διασκορπισμένα και τρεις ημέρες μετά, στις 11 Μαΐου 1998, βρίσκουν και το πτώμα ενός άνδρα. Ο Παναγιώτης Κράμπης, φίλος του Νικολαΐδη, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται μέχρι και στο «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη, πριν η κατάθεση της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρίας, δεν αφήσει καμία αμφιβολία για την εμπλοκή του.

Το βιογραφικό τους ταίριαζε πολύ περισσότερο

Στο κάδρο των υπευθύνων τοποθετήθηκε επίσης ο 33χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, Μάριος Ασημάκης και ακόμη δύο άτομα που το βιογραφικό τους ταίριαζε πολύ περισσότερο με το προφίλ που θεωρητικά θα περίμενε κανείς. Επρόκειτο για τον Ηλία Μαζαράκη που είχε καταδικαστεί δις ισόβια για διπλό φόνο αλλά είχε εξαφανιστεί μετά από 5μερη άδεια στις φυλακές Αλικαρνασσού και τον Θόδωρο Κράλλη ο οποίος βρισκόταν μέχρι το 1997 στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα αφού είχε κατορθώσει να πετύχει διακοπή της ποινής που του είχε επιβληθεί. Ο μόνος από τους βασικούς κατηγορούμενους που αθωώνεται για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας είναι ο Θόδωρος Κράλλης.

Και για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ο ορός της αλήθειας! Το τεστ βγήκε αρνητικό, δικαιώνοντάς τον και το στοιχείο αυτό συνεκτιμήθηκε μαζί με την απουσία αποδείξεων για την ενοχή του.

Η υπόθεση του Δημήτρη Παλιμάρκου χρονολογείται στο 1989 όταν μαζί με την ερωμένη του αποφάσισαν να σκοτώσουν τη σύζυγό του. Αφού την έπεισε να μεταβεί σε μία συγκεκριμένη περιοχή, με την πρόθεση αγοραπωλησίας βυζαντινών εικόνων, την έσπρωξαν στον γκρεμό και μετά δήλωσαν την εξαφάνισή της. Δώδεκα μέρες μετά τη δολοφονία το πτώμα βρέθηκε από ορειβάτες και το σατανικό ζευγάρι συνελήφθη. Και σε αυτή την υπόθεση χρησιμοποιήθηκε ο ανιχνευτής ψεύδους για την απόδειξη της ενοχής των κατηγορουμένων.