Οι ρωσικές ομάδες αποβλήθηκαν από τη φετινή Ευρωλίγκα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με τον Αντρέι Βατούτιν να αναφέρεται στα τελευταία γεγονότα.

Ο ισχυρός άνδρας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας πυροδότησε «βόμβες» σχετικά με το μέλλον της ομάδας του στην Ευρωλίγκα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Οι κεραυνοί του Αντρέι Βατούτιν προκαλούν σεισμό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και άπαντες αντιλαμβάνονται πως η μελλοντική συμμετοχή της ΤΣΣΚΑ στη διοργάνωση βρίσκεται στον «αέρα».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

«Δεδομένης της απίστευτης… ρωσοφοβίας στην Ευρώπη, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η ΤΣΣΚΑ μπορεί πλέον να παίζει σε ευρωπαϊκά γήπεδα.

Θα χαράξουμε κάποιες τροχιές. Είμαι σίγουρος ότι οποιαδήποτε επιλογή επιστροφής στην EuroLeague είναι δυνατή μόνο μετά την έναρξη της ειρήνης. Σημαίνει αυτό ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει αμέσως στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Η πιθανότητα είναι σχεδόν μηδενική.

Η δεύτερη υπόθεση είναι ότι δε θα μας διώξουν, αλλά θα μπορούμε να παίξουμε σε ουδέτερα γήπεδα. Αμέσως προκύπτει το ερώτημα: είναι απαραίτητο;

Στη σοβιετική εποχή ο σύλλογός μας έπαιζε σε ουδέτερα γήπεδα εναντίον της Μακάμπι, αλλά αυτό είναι μόνο ένα ή δύο παιχνίδια ανά σεζόν, για ποιον λόγο; Να θυσιάσουμε τα συμφέροντα των οπαδών μας για να διατηρήσουμε μια μόνιμη θέση στην EuroLeague;

Δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό είναι σωστό. Τουλάχιστον, είναι θέμα συζήτησης με τον ιδιοκτήτη του συλλόγου και το συμβούλιό του.

Δεν υπάρχουν τόσο πολλές ουδέτερες τοποθεσίες, πρέπει ακόμα να βρούμε πώς θα φθάσουμε σε αυτές. Σχεδόν όλες οι διεθνείς πτήσεις έχουν ακυρωθεί, οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών πάνω από την Ευρώπη είναι αδύνατες, τα εισιτήρια για την Κωνσταντινούπολη και το Βελιγράδι έχουν εξαντληθεί.

Τα logistics φαίνονται εξαιρετικά δύσκολα, για να μην αναφέρουμε τις διασυνοριακές πληρωμές. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις του συλλόγου προς παίκτες και προπονητές, αλλά οι ξένοι μας αντιμετωπίζουν τώρα δυσκολίες στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό».