Ο Ολυμπιακός κοντράρεται με τον Παναθηναϊκό για τέταρτη φορά τη φετινή σεζόν, αυτή τη φορά στο ΣΕΦ (21:00), σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» διαφορετικό από τα προηγούμενα τρία. Οι ερυθρόλευκοι υποδέχονται τον «αιώνιο» αντίπαλο στην έδρα τους και «καίγονται» για τη νίκη για να «κλειδώσουν» ουσιαστικά την τετράδα, καθώς θα απομένουν τρία παιχνίδια και σε περίπτωση νίκης θα ξεφύγουν από την Εφές αρκετά, ενώ παράλληλα θα πατήσουν στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Συνολικά στα προηγούμενα τρία ματς ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, οι Πειραιώτες είναι αυτοί που έχουν τη μερίδα του λέοντος έχοντας 2 νίκες έναντι μίας του τριφυλλιού, αυτής που έκανε στο ΣΕΦ στην αρχή της σεζόν για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος με 81-76.

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι στο μεταξύ τους παιχνίδι στο ΟΑΚΑ για τη Euroleague επικρατώντας με το βαρύ 84-65, ενώ πανηγύρισε και στο Ηράκλειο πριν μερικές εβδομάδες για το Κύπελλο Ελλάδος, όπου νίκησε με 81-73 και κατέκτησε την πρώτη κούπα της σεζόν.

Ο λόγος που το ντέρμπι απόψε είναι διαφορετικό από τα άλλα είναι το κίνητρο που έχουν οι δυο ομάδες. Ο μενΟλυμπιακός με το 16-8 (χωρίς τις ρωσικές ομάδες) έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στα playoffs και θέλει τη νίκη για να διατηρηθεί σε τροχιά πλεονεκτήματος. Από την άλλη, οι «πράσινοι» είναι στην τελευταία θέση με 6-16 και το μόνο που κυνηγούν είναι το γόητρο.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και θα είναι πλήρης. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα και θα έχει και στο ΣΕΦ απουσίες. Εκτός θα είναι οι Ιωάννης Παπαπέτρου και Στέφαν Γιόβιτς, ενώ διαθέσιμοι αναμένεται να είναι οι Χάουαρντ Σαντ-Ρος, Βασίλης Καββαδάς και Λευτέρης Μαντζούκας.

Διαιτητές του ντέρμπι είναι οι Ρόμπερτ Λοτερμόζερ (Γερμανία), Μιγκέλ Άνχελ Πέρεθ (Ισπανία) και Τόμισλαβ Χορντόφ (Κροατία).