Πολλές φορές μέσα στις προηγούμενες ημέρες η Κίνα έχει διακηρύξει ότι δεν έχει καμία υποστηρικτική θέση προς την Ρωσία σε ότι αφορά στην εισβολή στην Ουκρανία.

Τη θέση αυτή της Κίνας που δηλώνει ουδέτερη για τον ρωσικο – ουκρανικό πόλεμο, έρχεται να αμφισβητήσει ο  γνωστό Σκωτσέζος ιστορικός Νάιλ Φέργκιουσον.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος Ψυχρός πόλεμος δεν θα είναι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ αλλά Κίνας και ΗΠΑ.

Ο ιστορικός μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τον David Zervos της επενδυτικής Jefferies στις 10 Μαρτίου, άσκησε έντονη κριτική, τόσο στην πολιτική των ΗΠΑ της τελευταίας δεκαετίας, όσο και στο πρόεδρο Μπάιντεν, για το γεγονός ότι δεν αποκλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Τραμπ με την Κίνα.

Επίσης αναρωτήθηκε γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εμπόδισε τη Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία.

«Συμπερασματικά, ζούμε σε μία περίοδο που θυμίζει την δεκαετία του ‘70, μόνον που σε αυτόν τον Ψυχρό Πόλεμο οι ΗΠΑ κάνουν όλες τις λάθος κινήσεις», συνόψισε.

«Ο επόμενος πόλεμος δε θα γίνει στην Ευρώπη»

Όπως προέβλεψε μάλιστα, ο επόμενος πόλεμος δεν θα γίνει στην Ευρώπη αλλά στο Ιράν ή στην Ταϊβάν.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι μία κινεζική απόβαση στην Ταϊβάν είναι πιθανή από το καλοκαίρι του 2023 και μετά, όταν ο Σι Τζινπινγκ θα έχει ανανεώσει την θητεία του – για να σημειώσει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί αν η αμερικανική πλευρά αποφάσιζε να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα.

Εκτιμήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η εκτίμησή του σε ότι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι: «Στο τέλος του πολέμου, το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της ανατολικής Ουκρανίας, έχοντας μετατρέψει την δυτική σε ερείπια».