Η ρωσική πολεμική αεροπορία είναι τεράστια σε αντίθεση με την ουκρανική.

Κι όμως τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις είναι ότι η Ρωσία δεν είχε ακόμη επιτύχει τον «έλεγχο του ουρανού» πάνω από την Ουκρανία, ή αυτό που ονομάζεται «αεροπορική υπεροχή».

Όταν ένας στρατός έχει αεροπορική υπεροχή, τα αεροπλάνα του μπορούν να επιτεθούν πολύ πιο εύκολα στον εχθρό και τα χερσαία στρατεύματά του μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα.

Αυτό σημαίνει λοιπόν πως σε περίπτωση που η Ρωσία επιτύχει την αεροπορική υπεροχή, τότε θα έχει αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στον πόλεμο.

Για να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν αυτό το αποτέλεσμα, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση εργάζονται για να εμποδίσουν την Ρωσία στο να επιβληθεί από αέρος κυρίως στέλνοντας όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη αεροσκαφών.

Ωστόσο η ίδια η Ουκρανία έχει ζητήσει ένα πιο δραστικό βήμα: την κήρυξη μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, η οποία θα απαγόρευε στα ρωσικά αεροπλάνα να εισέρχονται στον εναέριο χώρο.

Μπορεί να ακούγεται απλό σαν επιχείρημα, αλλά μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι περίπλοκη, διότι για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να επιβάλλεται.

Και οι συνέπειες από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η επιβολή θα μπορούσε να φέρει τον πόλεμο σε μέρη που κάποτε ήταν αδιανόητα.

«Αυτό που κάνει την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων περίπλοκη είναι ο τρόπος με τον οποίο το ΝATO θα πρέπει να το επιβάλλει», εξηγεί στο παρακάτω βίντεο ο Brad Bownan, ο διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Foundation for Defense of Democracies.

Για να γίνει αυτό, όπως αναφέρει ο Bownan στο παρακάτω βίντεο, πρακτικά σημαίνει πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταρρίψει ένα ρωσικό μαχητικό.

Αν γίνει όμως αυτό τότε αυτόματα το NATO θα συμμετέχει άμεσα στον πόλεμο, περιλαμβάνοντας τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αργά ή γρήγορα θα μας τοποθετούσε και σε άμεση ζώνη υψηλού κινδύνου», καταλήγει ο Bownan.

Δείτε το παρακάτω βίντεο του Vox