«Απρόβλεπτο αν και σε ποια σημεία θα υποχωρήσουν οι Ουκρανοί για να αποφύγουν τα χειρότερα», ενώ «οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για διαφυγή των αμάχων έχουν ιστορικά αποτύχει», εκτιμούν ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης και ο  αναλυτής – διεθνολόγος Αθανάσιος Δρούγος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ξεχάστηκε» από τον Πούτιν ο όρος της αποναζιστικοποίησης, επισημαίνει ο κ. Καραϊτίδης και συμπληρώνει ότι αν οι Ρώσοι μπουν στο Κίεβο, έχει τελειώσει ο χρόνος των διαπραγματεύσεων για τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος δείχνει προς το παρόν να αποκλείει οποιοδήπτε συμβιβασμό.

Κανείς δεν φαντάζεται ότι οι Ρώσοι θα δεχτούν να επιστρέψουν στην Κριμαία

«Κανείς δεν φαντάζεται ότι οι Ρώσοι θα δεχτούν να επιστρέψουν την Κριμαία ή να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε κάποια συνεννόηση στο θέμα της ουδετερότητας ώστε να μην επιμείνει η Ουκρανία στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά παραμένει απρόβλεπτο σε ποιο σημείο θα υποχωρήσουν οι Ουκρανοί για να αποφύγουν τα χειρότερα», ανέφερε ο πρέσβης επί τιμή.

Από τις 9 το πρωί, άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, αλλά όπως επισημαίνει ο αναλυτής – διεθνολόγος Αθανάσιος Δρούγος, η κατάπαυση του πυρός δεν πρόκειται να αντέξει σε βάθος χρόνου, όπως υπενθυμίζει η ιστορία στα μέτωπα της Βοσνίας, της βόρειας Συρίας και της Τσετσενίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ηγέτης είναι «εμμονικός και δεν αναγνωρίζει ουκρανικό κράτος ή γλώσσα», ενώ οι διπλωματικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές, επισημαίνει ο κ. Δρούγος. Δεν αποκλείει, όπως λέει, τσετσενοποίηση στην Ουκρανία, με μάχες σε κατοικημένες περιοχές μέσα στον αστικό ιστό.

Πηγή: ΕΡΤ