Ολοταχώς προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τα μέσα του 2020 κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το WTI να αυξάνεται κατά 18% και το Brent κατά 14%, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας αυτή την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Μάιο έφτασαν σήμερα μέχρι τα 114,23 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώθηκαν στα 112,52 δολάρια, αυξημένα 2,06 δολάρια ή 1,9% στις 5:26 ώρα Ελλάδος. Χθες είχε σημειώσει υποχώρηση κατά 2,2% την Πέμπτη.

Το αμερικανικό WTI για τον Απρίλιο σημείωσε άνοδο 2,37 δολ. ή 2,2% στα 110,04 δολ. το βαρέλι, αφού άγγιξε το υψηλό των 112,84 δολ. νωρίτερα. Χθες είχε υποχωρήσει κατά 2,6%.

Οι φόβοι ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα διακόψουν τις αποστολές από τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο πυροδοτούν τις ανατιμήσεις.

Η εμπορική δραστηριότητα για το ρωσικό αργό πετρέλαιο επιβραδύνθηκε καθώς οι αγοραστές διστάζουν να κάνουν αγορές λόγω των κυρώσεων, ενώ εντείνονται οι πιέσεις αμερικανική ηγεσία  να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

«Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχει προκαλέσει μόνο γεωπολιτικούς κινδύνους, αλλά προσθέτει σε ήδη αυξημένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό καθώς και αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της RBC Capital, Κρίστοφερ Λούνεϊ.

Βεβαίως, μια συντονισμένη αποδέσμευση 60 εκατομμυρίων βαρελιών από τα αποθέματα των ανεπτυγμένων χωρών θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια ζήτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να απελευθερώσει 7,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Βίβεκ Νταρ εκτιμά ότι το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι υπαρκτός ο κύνδυνος βραχυπρόθεσα οι τιμές να ξεπεράσουν τις προβλέψεις και ν φτάσουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent ακόμη και τα 150 δολάρια.