Μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και εν αναμονή των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, η Ρωσία φαίνεται πως ανοίγει παράθυρο διαλόγου και με τη Δύση.  Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε στο RBC, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τη Δύση για θέματα εγγυήσεων ασφαλείας και στρατηγικής σταθερότητας.

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την αναστολή διαλόγου

«Είμαστε προετοιμασμένοι για διάλογο για αυτά τα θέματα, καθώς και για θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική σταθερότητα. Λυπούμαστε που οι συνάδελφοί μας στην Ουάσιγκτον πήραν την απόφαση -και την ανακοίνωσαν πριν από αρκετές ημέρες- να αναστείλουν αυτές τις επαφές», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται πλήρως για την αναστολή του διαλόγου.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ηρεμία και αυτοπεποίθηση, έχουμε συγκεκριμένους στόχους να επιτύχουμε. Κανείς δεν διακόπτει τον διάλογο με τις ΗΠΑ, αλλά οι δίαυλοι του διαλόγου είναι ένα ξεχωριστό θέμα που εξαρτάται από τους στόχους που έχουμε μπροστά μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ διατηρούν σήμερα διάλογο κυρίως μέσω των πρεσβειών. «Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτός ο «αλγόριθμος» θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον», σημείωσε.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα σχέδια συμφωνιών σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που αναμένει να λάβει η Μόσχα από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ παρέδωσαν τις γραπτές απαντήσεις τους στις προτάσεις ασφαλείας της Ρωσίας στη Μόσχα στις 26 Ιανουαρίου 2022, με τις διπλωματικές προσπάθειες να πέφτουν στη συνέχεια στο κενό.