Η ζωή τους άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη και μέσα στο βράδυ ο ήχος από τις σειρήνες τους επανέφερε στην βίαιη πραγματικότητα.

Στις 24 Φεβρουαρίου η Ουκρανία ήρθε αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα. Το ξημέρωμα της Πέμπτης βρήκε αρκετούς πολίτες στα καταφύγια, προσπαθώντας να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις.

Περισσότερες από 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τις τελευταίες επτά ημέρες, αναζητώντας ασφαλείς προορισμούς είτε σε γειτονικές χώρες είτε σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα ταξίδεψαν μέχρι την Ελλάδα, δίπλα σε συγγενείς τους που μένουν στη χώρα.

Δεν ήταν βεβαίως λίγοι εκείνοι οι οποίοι άνοιξαν τα σπίτια τους σε Ουκρανούς πρόσφυγες, προσφέροντας τους μια στέγη για αυτές τις εφιαλτικές στιγμές.

Η Iryna Yarmalenko ξύπνησε από τον ήχο των ρουκετών που έπεφταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την Πέμπτη, ψάχνοντας φοβισμένα να βρει ένας ασφαλές μέρος για τον 5χρονο γιο της και την μητέρα της.

Πέρασε τουλάχιστον 12 ώρες στα σύνορα με την Πολωνία, όταν περιμένοντας στην ουρά, έμαθε για την ομάδα «Host a Sister» στο Facebook, στο οποίο χρήστες της πλατφόρμας βοηθούς πρόσφυγες φιλοξενώντας τους. Σημειώνεται ότι η Πολωνία φιλοξενεί σχεδόν 400.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Το Host a Sister ξεκίνησε το 2019 ως ένας ασφαλής χώρος για γυναίκες ταξιδιώτες για να γνωριστούν, να μοιραστούν πολιτισμούς και να βρουν ή να προσφέρουν δωρεάν μέρη διαμονής, αλλά έχει εξελιχθεί σε μια κοινότητα γυναικών που βοηθούν η μία την άλλη, είτε είναι νέες στην πόλη είτε κάνουν διακοπές μόνες τους. Ενώ η συμμετοχή στην ομάδα περιορίζεται σε γυναίκες, ορισμένα μέλη φιλοξενούν επίσης οικογένειες.

«Δεν περιμέναμε όλη αυτή την ανταπόκριση» αναφέρει μια από τις οργανώτριες της σελίδας στο in, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 230.000 μέλη.

«Ξύπνησα την Πέμπτη και η ομάδα είχε ‘’πλημμυρίσει’’ από ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια και άλλους που προσέφεραν να τους βοηθήσουν», περιγράφει.

«Δεν αναμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά είμαστε τόσο χαρούμενοι που όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον αυτή την πλατφόρμα ώστε να δώσουν όση βοήθεια μπορούν» λέει στο in.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω»

Η Viktoriia Koks είναι προπονήτρια τένις και βρισκόταν από τις 20 Φεβρουαρίου στην Πολωνία για ένα τουρνουά όταν το πρωί της Πέμπτης έλαβε ένα μήνυμα από το αγόρι της, σύμφωνα με το οποίο είχε ξυπνήσει το βράδυ από τους βομβαρδισμούς.

«Σοκαρίστηκα, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Άρχισα να στέλνω μηνύματα σε φίλους μου να δω τι είχε συμβεί. Και ήταν αλήθεια, η Ρωσία είχε επιτεθεί στην Ουκρανία» περιγράφει στο in.

«Η πτήση μας ακυρώθηκε και δεν ξέραμε πώς να γυρίσουμε πίσω στη χώρα μας. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να πάμε στην Πολωνία, από όπου μερικοί γύρισαν στην Ουκρανία οδικώς ή με το τρένο» αναφέρει.

«Δεν είναι ασφαλές για κανέναν μας να γυρίσει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, από όπου πολλοί φεύγουν για να σωθούν. Μένω στην στην Πολωνία, μια χώρα η οποία έχει βοηθήσει πολύ τους ουκρανούς πρόσφυγες, δίνοντάς μας φαΐ και στέγη. Η κοπέλα με την οποία μένω μαζί είναι από το Χάρκοβο, μια πόλη η οποία έχει διαλυθεί» αναφέρει.

«Η οικογένεια μου έμεινε στο Κίεβο, καθώς δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα γιατί έχουν μαζί τους την μικρή μου αδερφή που είναι 5 μηνών και τον αδερφό μου 6 ετών. Εφυγαν από το Κίεβο και πήγαν στο Γκοστομέλ, όπου δυστυχώς και εκεί σημειώνονται βομβαρδισμοί καθώς οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν το αεροδρόμιο. Οι ουκρανικές δυνάμεις όμως αμύνονται και δεν θα το επιτρέψουν» λέει η Viktoriia.

«Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να μάθει τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Το μόνο που εύχομαι είναι ο Πούτιν να πάει στο διάολο! Οι άνθρωποι πεθαίνουν και από τις δύο πλευρές» αναφέρει έξαλλη η Viktoriia.

«Ακόμα και όταν τελειώσει ο πόλεμος οι πόλεις μας θα είναι διαλυμένες. Πώς θα ζήσουμε από εδώ και πέρα; Θα προσπαθήσω να βρω δουλειά στην Πολωνία ώστε να βοηθήσω τους συγγενείς μου στην Ουκρανία. Ελπίζω να τα καταφέρω».

«Ένιωσα ότι ήθελα να βοηθήσω»

Η Marzena Zawadzka μένει στο Λούμπλιν της Πολωνίας και μέσω ανάρτησής της στη σελίδα ενημέρωσε τα μέλη της ομάδας πως είναι διαθέσιμη να παραχωρήσει το σπίτι της σε Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Διάβασα ένα άρθρο για μια γυναίκα που επρόκειτο να φιλοξενήσει μια Ουκρανή έγκυο πρόσφυγα και στο παρελθόν έδωσε καταφύγιο σε μια Πολωνή μητέρα με ένα μικρό παιδί για 3 εβδομάδες. Αμέσως ένιωσα ότι θα ήθελα να το κάνω κι εγώ. Πάντα ήθελα να βοηθήσω τους άλλους, αν και συχνά φοβόμουν. Αυτή τη φορά αποφάσισα να δράσω» αναφέρει στο in η Marzena.

«Είμαι Χριστιανή, αυτό μας είπε ο Ιησούς να κάνουμε, οπότε ίσως αυτή είναι η ευκαιρία μου να κάνω κάτι καλό. Σήμερα άκουσα για μια γυναίκα που κοιμάται σε ένα χαντάκι με ένα παιδί 2 μηνών κοντά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα. Είμαι κι εγώ μητέρα, μπορώ να φανταστώ, πόσο δύσκολο είναι με ένα μικρό παιδί, χωρίς καταφύγιο, χωρίς φαγητό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στα σύνορα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν, αλλά οι γυναίκες φοβούνται να μπουν σε ένα αυτοκίνητο με έναν άντρα. Μια πραγματικά θλιβερή ιστορία» περιγράφει η Marzena.

«Ήθελα να δράσω άμεσα»

«Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, αυτή ήταν η άμεση αντίδρασή μου, να βοηθήσω» αναφέρει στο in η Natalia Szulczewska, μέλος του Host a Sister, η οποία ξεκίνησε την ομάδα Transport a Sister ειδικά για να βοηθήσει πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Η ίδια κατοικεί στη Γαλλία, αλλά η οικογένειά της μένει στην Πολωνία, 150 από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Μέσω της σελίδας, ήρθε σε επικοινωνία με την Valeria,  η οποία αναζητούσε με την οικογένειά της καταφύγιο στην Πολωνία.