Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αναφέρει ότι έλαβε αίτημα από την Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ουκρανίας «για την παροχή άμεσης βοήθειας στον συντονισμό των δραστηριοτήτων σε σχέση με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και άλλων πυρηνικών εγκαταστάσεων», σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Το αίτημα υποβλήθηκε καθώς η Ρωσία ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό ότι οι δυνάμεις της έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το έδαφος γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι. Η ρωσική επιστολή  ανέφερε ότι το προσωπικό του εργοστασίου συνέχισε το «έργο του για την παροχή πυρηνικής ασφάλειας και την παρακολούθηση της ακτινοβολίας σε κανονικό τρόπο λειτουργίας. Τα επίπεδα ακτινοβολίας παραμένουν κανονικά».

Βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – που επικαλείται και το CNN – την Τετάρτη έδειχνε εργαζόμενους σε πυρηνικό σταθμό να αποκλείουν τους δρόμους πρόσβασης στο εργοστάσιο, ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία, τόπο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι ο Γκρόσι θα διεξάγει διαβουλεύσεις και θα διατηρεί επαφές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αίτημα της Ουκρανίας.

Θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική ή άλλη ενέργεια στους πυρηνικούς σταθμούς

Ο οργανισμός πρόσθεσε: «Ο Γενικός Διευθυντής έχει επανειλημμένα τονίσει ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική ή άλλη ενέργεια που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια ή την προστασία των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας. Είπε επίσης ότι το προσωπικό λειτουργίας πρέπει να είναι σε θέση να εκπληρώνει τα καθήκοντά του σε θέματα ασφάλειας και προστασίας και να έχει την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς αδικαιολόγητη πίεση».

Ο ΔΟΑΕ ανέφερε επίσης ότι την Τρίτη, η Ουκρανία ενημέρωσε τον οργανισμό ότι όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της παραμένουν υπό τον έλεγχο του εθνικού φορέα εκμετάλλευσης.

Σε μια ενημέρωση την Τετάρτη, η Κρατική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών Εγκαταστάσεων της Ουκρανίας (SNRIU) δήλωσε ότι διατηρούσε επικοινωνία με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας και ότι συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά.

Ο σταθμός Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος από τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας, με έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της χώρας.