Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2007 ένα Τουπόλεφ Tu-160 απογειώθηκε από μυστικό αεροδρόμιο της Ρωσίας και ανέβηκε σε μεγάλο ύψος. Όταν του δόθηκε εντολή άφησε μια βόμβα στην ατμόσφαιρα και πήρε αμέσως στροφή και εξαφανίστηκε.

Η βόμβα ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα πυροδοτήθηκε καθώς έπεφτε και μια τεράστια έκρηξη τύφλωσε τους πάντες. Ήταν η τελειοποιημένη εκδοχή θερμοβαρικής βόμβας στον κόσμο ή αλλιώς «αεροβόμβας κενού με αυξημένη ισχύ».

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή της βόμβας ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Rukshin, εξήγησε ότι το όπλο που δοκιμάζεται τώρα δεν μοιάζει με κανένα άλλο του είδους του στον κόσμο και είναι τόσο «αποδοτικό και ισχυρό όσο ένα πυρηνικό όπλο». Ο Ρουκσίν τόνισε ότι η βόμβα έχει σκοπό να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και ότι η Ρωσία είναι τώρα επίσης «έτοιμη για δράση ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε» στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Και πράγματι πρόκειται για το ισχυρότερο τακτικό όπλο – πλην δηλαδή των πυρηνικών- Έχει ισχύ 44 τόνους ΤΝΤ και η ακτίνα καταστροφής της είναι τα 300 μέτρα. Και όταν λέμε 300 μέτρα, εννοούμε ότι μέσα σε αυτόν τον κύκλο δεν μένει τίποτε ζωντανό. Πεθαίνουν τα πάντα. Οι Δυτικοί το αποκαλούν «Ο πατέρας των βομβών»

Πως γίνεται η έκρηξη

Η θερμοβαρική βόμβα είναι μια βόμβα δυο σταδίων. Στο πρώτο στάδιο σκορπάει σαν αεροζόλ ένα πολύ λεπτό υλικό από καύσιμο με βάση τον άνθρακα στην ακτίνα που πέφτει και στο δεύτερο στάδιο το νέφος αυτό αναφλέγεται.

Ο τρόπος που αναφλέγεται ουσιαστικά καίει όλο το οξυγόνο μέσα στην ακτίνα αυτή και σε κλάσματα του δευτερολέπτου δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και ένα ωστικό κύμα. Ότι είναι μέσα στην ακτίνα καίγεται ενώ τα πνευμόνια του ανθρώπου αλλά και των άλλων οργανισμών καίγονται και αυτά πριν το καταλάβουν.

Η έκρηξη της θερμοβαρικής βόμβας δεν έχει τη συνηθισμένη διάρκεια που έχει η έκρηξη μιας απλής βόμβας. Διαρκεί πολύ περισσότερο και όσο διαρκεί τόσο καίει και εξαϋλώνει τα ανθρώπινα σώματα. Δημιουργεί μηδενική πίεση και ό,τι δεν πεθαίνει από τη φωτιά, πεθαίνει από την έκρηξη των εσωτερικών οργάνων και των αιμοφόρων αγγείων.

Η θερμοβαρική βόμβα δεν είναι η βόμβα που θα καταστρέψει ένα άρμα μάχης. Είναι όμως η βόμβα που θα σκοτώσει τους πάντες εάν πέσει σε ένα κτίριο. Η χρήση της δεν είναι παράνομη σε έναν πόλεμο όπως άλλα όπλα αλλά τα αποτελέσματα της είναι φρικτά.

Οι θερμοβαρικές βόμβες χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές και δυτικές δυνάμεις από τη δεκαετία του 1960. Οι ΗΠΑ έκαναν χρήση αυτού του όπλου στις προσπάθειές τους να εξαλείψουν την Αλ Κάιντα στα βουνά στο Αφγανιστάν. Το 2000, το «​​Human Rights Watch» καταδίκασε τη φερόμενη χρήση αυτών των όπλων από τη Ρωσία ένα χρόνο νωρίτερα στην Τσετσενία ως «μια επικίνδυνη κλιμάκωση» με «σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις».