Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις για ρωσικό σχέδιο δημιουργίας «πολύ ανατριχιαστικών» ψεύτικων πλάνων ουκρανικής επίθεσης, το οποίο θα χρησιμεύσει ως πρόφαση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η φερόμενη συνωμοσία υποτίθεται ότι περιλαμβάνει τη χρήση πτωμάτων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών τουρκικής κατασκευής και ηθοποιών που θα υποδύονται τους… ρωσόφωνους πενθούντες.

«Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ότι θα επιλέξουν αυτή τη μέθοδο, όμως γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που επεξεργάζονται», υποστήριξε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζόναθαν Φίνερ, μιλώντας στο MSNBC, προσθέτοντας ότι στο βίντεο «θα εμφανίζονται ηθοποιοί που θα θρηνούν για τους νεκρούς ενός περιστατικού που θα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι».

Επιπλέον πρόσθεσε: «Ένα τέτοιο σχέδιο θα περιλάμβανε τη χρήση πτωμάτων, τα οποία θα παρουσιάζονταν ως οι υποτιθέμενοι νεκροί ενός τέτοιου περιστατικού».

«Πολύ ανατριχιαστικό»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι το βίντεο θα παρουσίαζε μια δήθεν ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος ή στους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας και θα ήταν «πολύ ανατριχιαστικό». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει την υποστήριξη του Κρεμλίνου.

«Η εμπειρία μας δείχνει ότι πολύ λίγα πράγματα αυτής της φύσης δεν είναι εγκεκριμένα από τα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης», ισχυρίστηκε ο Κίρμπι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στο βίντεο θα εμφανίζονται τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που θα παίρνουν μέρος στην «επίθεση» προκειμένου να υπονοηθεί και η συμμετοχή του ΝΑΤΟ.

Απουσία αποδείξεων

Οι ισχυρισμοί έρχονται εν μέσω ενός «πολέμου νεύρων» μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με τη διπλωματία και τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών να «τρέχουν» στο φόντο της συνεχιζόμενης ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα. Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και σύμμαχοι απειλούν το Κρεμλίνο με σκληρές κυρώσεις σε περίπτωση που επιλέξει τον δρόμο της εισβολής.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το σχέδιο χρήσης του βίντεο ως απόδειξη της «γενοκτονίας» που διαπράττει η Ουκρανία κατά των ρωσόφωνων, έχει στόχο τη νομιμοποίηση μιας ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Δημοσιεύοντας τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, οι ΗΠΑ ελπίζουν να ανακόψουν ή να επιβραδύνουν τα σχέδια της Μόσχας.

Ο Φίνερ σημείωσε ότι «πλέον θα είναι πιο δύσκολο για εκείνους να ισχυριστούν ότι ήταν αναγκασμένοι να κάνουν ό,τι αποφασίσουν να κάνουν».

Οι Times της Νέας Υόρκης και η Washington Post δημοσίευσαν πρώτες εκδοχές αυτών των πληροφοριών βάσει κυβερνητικών πηγών τους, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι δεν στήριξαν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς με απτές αποδείξεις.

Υπερθεματίζει η Βρετανία

Η Βρετανία δήλωσε ότι συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, έχοντας πραγματοποιήσει τη δική της ανάλυση πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών. Οι δυο χώρες μοιράζονται συχνά τις πληροφορίες τους στο πλαίσιο του δικτύου των Πέντε Ματιών, ενώ το Λονδίνο έχει βιαστεί εξίσου με την Ουάσινγκτον να κάνει λόγο για οξεία ρωσική απειλή στην Ουκρανία.

Η Λιζ Τρους, υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις ήταν «ξεκάθαρες και σοκαριστικές αποδείξεις της απρόκλητης ρωσικής επιθετικότητας και υπόγειας δραστηριότητας για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας», ενώ πρόσθεσε: «Η Βρετανία και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τα ρωσικά τεχνάσματα και την προπαγάνδα και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους».

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν ήδη υποστηρίξει ότι η Ρωσία έχει αποστείλει στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια για να στήσει ψεύτικες επιθέσεις και έχει στρατολογήσει Ουκρανούς με στόχο να εγκαθιδρύσει μια κυβέρνηση-μαριονέτα που θα συνεργαζόταν με τις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.

Ετοιμάζονται να σκηνοθετήσουν «προκλήσεις»;

Ο Τζέιμς Ρόσκο, βρετανός διπλωμάτης στον ΟΗΕ έγραψε στο Twitter: «Η Ρωσία λέει ότι δεν πρόκειται να εισβάλει ποτέ στην Ουκρανία. Εκτός αν προκληθεί. Έτσι “δια παν ενδεχόμενο”, έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα».

«Όμως πώς και είναι σε θέση να προβλέψουν αυτή την πρόκληση; Ίσως επειδή έχουν σκοπό να τη σκηνοθετήσουν;»

Ενώ η ανάπτυξη ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζεται, ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το Κίεβο σκοπεύει να επιτεθεί στη Ρωσία ή στους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας και όχι το αντίστροφο.

Την περασμένη εβδομάδα, ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που δρα με την υποστήριξη της Μόσχας, ο Ντένις Πουσίλιν, επανέλαβε τον συχνό ρωσικό ισχυρισμό ότι η Ουκρανία έχει σκοπό να εξαπολύσει χημική επίθεση στην περιοχή.

Διαφωνεί το Κίεβο

Οι ισχυρισμοί της Πέμπτης είναι οι τελευταίοι σε μια σειρά αμερικανικών ενημερώσεων για τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών, ορισμένες εκ των οποίων έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην ουκρανική ηγεσία και έχουν διαψευσθεί από το Κίεβο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters και το CNN έγραψαν ότι αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μεταφορά αποθεματικών αίματος κοντά στα σύνορα, που παραπέμπει σε πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής επίθεσης. Η υφυπουργός εθνικής άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, διέψευσε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, μιλώντας για μια πρόκληση σχεδιασμένη για να «σπείρει τον πανικό και τον φόβο στην κοινωνία μας».

Την Πέμπτη, η Μαλιάρ δήλωσε στον Guardian ότι είχε ελέγξει τους ισχυρισμούς με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες που έχουν τις δικές τους πηγές.

«Απλώς δεν είναι αλήθεια. Δεν βρήκαμε καμιά πληροφορία που να στηρίζει αυτή την άποψη, δεν είδαμε προμήθειες αίματος να μεταφέρονται στο μέτωπο, αλλά ούτε ακόμη και στα πολιτικά νοσοκομεία γύρω από την περιοχή», σημείωσε.

«Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε όλες τις πηγές. Αυτές οι πηγές ήταν ανώνυμες και δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να χρησιμοποιούνται ανώνυμες πηγές που δεν μπορούν να ελεγχθούν», τόνισε.

Για σκηνοθεσία της… σκηνοθεσίας μιλά η Μόσχα

Όσον αφορά τους τελευταίους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον, ο πρέσβης της Μόσχας στην ΕΕ, Βλάντιμιρ Τσίζχοφ, δήλωσε στο RIA Novosti ότι «η Ρωσία ποτέ δεν κάνει τέτοιου είδους πράγματα».

Το RT, ακολουθώντας τη γραμμή της Μόσχας, αναφέρει ότι την προηγούμενη φορά που η Δύση έκανε λόγο για σκηνοθετημένες από τη Ρωσία επιθέσεις με στόχο την εισβολή, ηγέτες των ανταρτών του Ντόνετσκ δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι στην περιοχή δρούσαν ουκρανοί σαμποτέρ, εκπαιδευμένοι από τη Βρετανία, οι οποίοι θα διέπρατταν τις επιθέσεις εκ μέρους της Δύσης, για να τις αποδώσουν στη συνέχεια σε σκηνοθεσία της Μόσχας.

Με πληροφορίες από Guardian, RT