Δύσκολη είναι η μάχη που δίνουν οι αρχές για την διάσωση της φάλαινας που βρίσκεται από το πρωί λίγα μέτρα από την παραλία του Αλίμου.

Επιστρατεύτηκε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού, ενώ εξειδικευμένος κτηνίατρος πήρε ήδη αίμα από το κήτος, τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο προκειμένου να εξεταστεί τι ακριβώς συμβαίνει με την φάλαινα. Τα δείγματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια προκειμένου άμεσα να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, η φάλαινα αυτή, που λανθασμένα ανέφεραν ότι είναι φυσητήρας, ζει σε θάλασσες με βάθος από 1 έως 3 χιλιόμετρα και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα τρία μέτρα υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο μεγάλο πρόβλημα.

Στην ερώτηση αν πρόκειται για χτυπήματα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι μάλλον δεν πρόκειται για χτυπήματα αλλά και για κάτι άλλο, λέγοντας ότι το ζώο πιθανότατα είναι άρρωστο και σημειώνοντας μάλιστα ότι η πρόγνωση δεν είναι καλή. «Οπως καταλαβαίνετε, το ζώο υποφέρει», τόνισε ο κ. Αμυράς.

Οπως εξήγησε ο υφυπουργός, εξειδικευμένος κτηνίατρος και νοσηλευτής πλησίασαν το ζώο και ήδη του έχουν πάρει αίμα για να γίνουν οι σχετικές εξετάσεις που θα δείξουν και τι πρόβλημα υπάρχει. Του έχουν γίνει και κάποιες ενέσεις και όλοι αναμένουν με αγωνία τι θα γίνει με τη φάλαινα…

Να σημειωθεί ακόμη ότι ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι η μικρή φάλαινα είναι ζιφιός. Οπως γράφει το Wikipedia: «Ο ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά».

Τι θα γίνει με τη φάλαινα τώρα

Η φάλαινα θα μείνει στο σημείο μέχρι να βγουν οι εξετάσεις, να διαπιστωθεί τι έχει και να αποφασιστεί τι θα γίνει.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, η φάλαινα χθες είχε εντοπιστεί σε κάποιο σημείο στα λιμανάκια Βουλιαγμένης. Σήμερα το πρωί εντοπίστηκε στην παραλία του Αλίμου και αμέσως ήταν τεράστια η κινητοποίηση. Φυσικά και η έκπληξη μικρών και μεγάλων. Στην αρχή όλοι πίστευαν ότι το ζώο είχε αποπροσανατολιστεί ή ήταν χτυπημένο. Η κατάσταση όμως φαίνεται ότι ήταν διαφορετική.