Έκκληση για ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης απηύθυνε την Πέμπτη ο κινέζος υπουργός εξωτερικών – όμως παράλληλα επέκρινε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι «εύλογες ανησυχίες ασφαλείας της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν».

Τα σχόλια του υπουργού, Γουάνγκ Γι, συνιστούν την ευθύτερη έως τώρα υποστήριξη του Πεκίνου προς τη θέση της Μόσχας αναφορικά με την αναμέτρηση, ενώ αντανακλούν τις όλο και στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαιτέρως σε ζητήματα ασφαλείας απέναντι στις ΗΠΑ.

Συμφωνεί με τη θέση της Ρωσίας;

«Η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την ενίσχυση ή ακόμη και τη διεύρυνση των στρατιωτικών μπλοκ», προειδοποίησε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού ΥΠΕΞ μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Τα σχόλια του Γουάνγκ αντανακλούν τα μηνύματα του ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν που έχει τονίσει ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η Κίνα είχε παραμείνει σε γενικές γραμμές σιωπηλή σε όλο το διάστημα της ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στα ρωσοουκρανικά σύνορα, καλώντας κυρίως σε έναν συμβιβασμό μέσω διαπραγματεύσεων.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών, λέγοντας ότι ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια και οικονομία που προκύπτουν από τις περαιτέρω επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας και τόνισε ότι η αποκλιμάκωση και η διπλωματία είναι οι ενδεδειγμένες οδοί για το μέλλον».

Στη μεταξύ τους επικοινωνία έγινε επίσης σαφές ότι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν κόπασαν μετά την «ψηφιακή σύνοδο» του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομόλογού του, Σι Τζινπίνγκ, το Νοέμβριο. Στη συνάντηση αυτή, στόχος ήταν η οικοδόμηση «προστατευτικών κιγκλιδωμάτων», κατά τον Μπάιντεν, που θα απέτρεπαν την κλιμάκωση των πολιτικών διαφορών των δύο κρατών σε ανοιχτή σύγκρουση.

Στην κινεζική ανακοίνωση της Πέμπτης, ο Γουάνγκ σημείωσε ότι ο τόνος της αμερικανικής πολιτικής δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά μετά τη σύνοδο των δύο ηγετών. Επικαλέστηκε την υποστήριξη της Αμερικής στην Ταϊβάν, τη νησιωτική δημοκρατία που η Κίνα διεκδικεί ως κομμάτι της επικράτειάς της, και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρεμβαίνουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο. Ο Γουάνγκ δεν επεισήλθε σε λεπτομέρειες, όμως ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει πως δεν κανένα υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τη διοργάνωση.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν λάθη, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις τους απέναντι στην Κίνα», είπε στον Μπλίνκεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: New York Times