«Βατερλό« χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) τη νέα επίταξη των γιατρών για την παροχή υπηρεσιών σε νοσοκομεία της πόλης αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία.

Μετά από συνεδρίαση του, ο ΙΣΘ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει τις αστοχίες που είχαν παρατηρηθεί κατά τις επιτάξεις του περασμένου Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για επιτάξεις που θα σημάνουν την αναστολή λειτουργίας κλινικών ενώ σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για διαμονή και μετακίνηση σε όσους εντέλλονται να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Τι αναφέρει ο ΙΣΘ

«Να θυμίσουμε ότι κατά την πρόσφατη επιστράτευση γιατρών στη Θεσσαλονίκη στις 19/10/2021 είχαν κληθεί προς επιστράτευση, μεταξύ των άλλων, συνάδελφος εγκυμονούσα, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του 424 καθώς και συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση και καταγγέλλεται πως «δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρον η εθελοντική προσφορά για εφημερίες στο ΕΣΥ ιδιωτών αναισθησιολόγων η οποία προέκυψε μετά από συντονισμό του ΙΣΘ κατόπιν αιτήματος των υγειονομικών περιφερειών».

Στην παρούσα επιστράτευση, όπως ενημερώνει, έχουν λάβει φύλλα πορείας Αναισθησιολόγοι-Εντατικολόγοι που εργάζονται σε ΜΕΘ τριών ιδιωτικών κλινικών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία τους.

Ακόμα, σημειώνεται πως επιστρατεύτηκαν 7 από τους 10 Αναισθησιολόγους ιδιωτικού μαιευτηρίου της Θεσσαλονίκης, 5 από τους 6 μόνιμους Αναισθησιολόγους που εξυπηρετούν τα χειρουργεία άλλης ιδιωτικής κλινικής και ορισμένοι που είναι άνω των 70 ετών.

Τέλος, υγειονομικοί καλούνται να εργαστούν στη Θεσσαλονίκη παρότι δεν διαμένουν εκεί και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε καν για τη μετακίνησή τους.

Να διορθωθούν οι αστοχίες

Ο Σύλλογος καλεί όλες τις υπηρεσίες να «προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν απευθύνονται σε τουρίστες και να δείξουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα και σεβασμό στους συναδέλφους που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διορθώνοντας άμεσα τα λάθη τους».

«Σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους που εντέλλονται να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους, πρέπει να διασφαλιστεί αξιοπρεπής διαμονή και ασφαλής μετακίνηση. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για άλλη μια φορά θα καλύψει με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όλους τους επιστρατευμένους συναδέλφους» σημειώνει, ακόμα, και καταλήγει αναφέροντας πως χρειάζονται «προσλήψεις μονίμου προσωπικού και με σύγχρονη αναπροσαρμογή των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ».