Ο Euro NCAP ανά διαστήματα αξιολογεί, μέσω των κρας τεστ, την ασφάλεια που προσφέρουν τα νέα μοντέλα, που κυκλοφορούν στους δρόμους. Η ανώτερη διάκριση είναι τα πέντε αστέρια, και πλέον, ο πήχης των αυτοκινητοβιομηχανιών έχει ανέβει τόσο ψηλά, που τα περισσότερα μοντέλα καταφέρνουν να αγγίξουν την κορυφή. Όμως, το 2021, έξι μοντέλα κατάφεραν να διακριθούν στην υψηλότερη αξιολόγηση για την χρονιά που μας πέρασε. Πρόκειται για δύο μοντέλα της Mercedes-Benz, δύο Skoda, ένα Nissan και ένα Toyota.

Eιδικότερα, το καλύτερο πολυτελές μοντέλο του 2021 ήταν η Mercedes-EQ EQS. Η νέα ηλεκτρική λιμουζίνα της γερμανικής φίρμας, συγκέντρωσε πέντε αστέρια, ενώ, στις επιμέρους κατηγορίες πέτυχε 96% για την προστασία ενηλίκων , 91% στην προστασία των ανήλικων, 80% στα συστήματα ασφαλείας και 76% στην προστασία ευάλωτων χρηστών του δρόμου.

Το Qashqai, το νέο SUV της Nissan – επίσης με πέντε αστέρια – βαθμολογήθηκε με 91% στην προστασία ενηλίκων και 91% στην προστασία παιδιών. Κατέκτησε την κορυφή από τα υπόλοιπα μοντέλα του κύκλου δοκιμής στα συστήματα ασφαλείας με 95%, ενώ απέσπασε 70% στην προστασία ευάλωτων χρηστών του δρόμου. Χάρη στις παραπάνω βαθμολογίες, το ιαπωνικό μοντέλο είναι για τον EuroNCAP το πιο ασφαλές μικρό off road το Nissan Qashqai.

Ανάμεσα στα έξι μοντέλα συγκαταλέγεται και το νέο ηλεκτρικό, το Skoda Enyaq IV, ενώ, καλύτερο μικρό οικογενειακό αυτοκίνητο στην ασφάλεια είναι το νέο  Skoda Fabia. Συγκεκριμένα, η νέα γενιά του σουπερμίνι «κλείδωσε» τα πέντε αστέρια , χάρη στο υψηλό σκορ που σημειώσε. Ειδικότερα,  σημείωσε 85% στην προστασία ενηλίκων, 81% στην προστασία παιδιών, 70% στα συστήματα ασφαλείας και 71% στην προστασία ευάλωτων χρηστών του δρόμου. Επίσης, καλύτερο μικρό SUV στον τομέα της ασφάλειας ο ανεξάρτητος οργανισμός θεώρησε ότι είναι το Toyota Yaris Cross . Φέτος, το EuroNCAP θα έχει ακόμη πιο πολύ …δουλειά, μιας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα λανσάρουν ακόμη περισσότερα νέα ηλεκτρικά μοντέλα, στις περισσότερες κατηγορία οχημάτων.