Η αλήθεια είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τον πληθωρισμό στην Τουρκία και τη συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Η τουρκοκυπριακή οικονομία βασίζεται αποκλειστικά στα οικονομικά πακέτα που προσφέρει σε αυτούς o Ερντογάν.

Με αυτά πληρώνουν τους λεγόμενους δημόσιους υπαλλήλους, με αυτά συντηρούν την κατοχική δύναμη των 38.000 στρατιωτών. Λένε πως όταν ο Ερντογάν φτερνίζεται κρυολογεί ο Τατάρ στα Kατεχόμενα και μαζί του όλοι οι Τουρκοκύπριοι. Αλήθεια επίσης είναι ότι οι ορίτζιναλ Τουρκοκύπριοι, οι κάτοικοι δηλαδή της Κύπρου πριν από την εισβολή και πριν από την αλλοίωση του πληθυσμού από ορδές Τούρκων που ήρθαν από τα βάθη της Ανατολίας, δεν πολυσυμπαθούν τον Τατάρ, δεν τον ψήφισαν και τον θεωρούν υποχείριο του Ερντογάν και υπεύθυνο για όλα τα κακά που τους βρήκαν, την οικονομική δυσπραγία και την απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα.

Παρά ταύτα, ο Τατάρ έχοντας τις πλάτες του Ερντογάν προσφέρει πάλι θέαμα (αφού άρτο δεν μπορεί να προσφέρει) στους Τουρκοκύπριους προχωρώντας στο άνοιγμα και άλλης περιοχής της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Το εξήγγειλε εκ νέου την Πρωτοχρονιά όταν τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να του ευχηθεί για το νέο έτος, λέγοντάς του ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ήταν μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις για τον τουρκοκυπριακό «λαό», εντός του 2021, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα θα συνεχίσει παρά τις πρωτοβουλίες της «κυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και θέλει να το κάνει τώρα που τα γεωτρύπανα της ExxonMobil έχουν αρχίσει να τρυπάνε στην κυπριακή ΑΟΖ και ετοιμάζονται και τα γεωτρύπανα της Εni, χωρίς να λογαριάζουν τους λεονταρισμούς και τις απειλές της Αγκυρας.

Άρχισαν οι εργασίες

Νέο σημείο εισόδου στα Βαρώσια στη λεωφόρο Ανεξαρτησίας προς την οδό Ερμού, κοντά στο Δημαρχείο της Αμμοχώστου, ανοίγει ο Τατάρ σε συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ηδη άρχισαν οι λεγόμενες καθαριότητες και η επιδιόρθωση των δρόμων και των κτιρίων για να φαίνονται όλα όπως πριν (ή κοντά στο πριν) στη νέα φιέστα που οργανώνει. Ενα φορτηγό με λυόμενη καμπίνα (αριστεροτίμονο – σήμα κατατεθέν ότι κουβαλήθηκε από την Τουρκία) έχει τοποθετηθεί στο σημείο διέλευσης, μιας διέλευσης που μοιάζει πολύ με αυτήν που υπάρχει ήδη κοντά στο ξενοδοχείο Κωνστάντια (που ήταν ένα από τα καλύτερα της ελεύθερης Αμμοχώστου, με τη λευκή άμμο στην παραλία του).

Οι «πρωτοβουλίες» για το άνοιγμα των Βαρωσίων αφορούν μια περιοχή του 3,5%, όπου έχει παρανόμως καταργηθεί το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης, και συγκεκριμένα 174.646 τ.μ. Πρόκειται για μια περιοχή γνωστή στους Κύπριους ως περιοχή του Αγίου Νικολάου με τον καθεδρικό ναό της που καλύπτει τα περίχωρα της μεγάλης εκκλησίας στην είσοδο της πόλης.

Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες

Σιγά σιγά, πόντο πόντο, μέτρο μέτρο, μέρα με τη μέρα, οι κατοχικές δυνάμεις ανοίγουν την Αμμόχωστο. Κάλεσαν μάλιστα και τους κατοίκους αυτής της περιοχής να ζητήσουν αποζημιώσεις ή να πάρουν πίσω τα σπίτια τους, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και με έλεγχο που θα ασκεί η λεγόμενη «αστυνομία» του ψευδοκράτους.

Δηλαδή τα ιδιωτικά ακίνητα που υπάρχουν στην περιοχή και που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους και που εκλάπησαν από τον Αττίλα στις μάχες του 1974 θα επιστραφούν (όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Ερντογάν) σε 36 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι ήδη έχουν υποβάλει αίτηση στην αυτοαποκαλούμενη Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες έχουν τρεις επιλογές, όπως τις καθόρισαν από κοινού Ερντογάν και Τατάρ: την επιστροφή, την αποζημίωση ή την ανταλλαγή. Στόχος της Αγκυρας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αιτούντων, που με έμμεσο τρόπο θα αναγνωρίζουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ετσι, με την αφαίρεση του 3,5% της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από το καθεστώς κατεχόμενης στρατιωτικής ζώνης η τουρκική πλευρά περνά στο δεύτερο μέρος του ανοίγματος των Βαρωσίων, την ώρα που εκκρεμούν εις βάρος της Τουρκίας κυρώσεις από την ΕΕ για την παράνομη αυτή ενέργειά της. Και ας δηλώνει ο Τατάρ ότι με αυτόν τον τρόπο «αρχίζει ξανά η ζωή στο Βαρώσι…». Ποια όμως ζωή και σε ποιο (κατοχικό) Βαρώσι;