Την ανάπτυξη «ειρηνευτικών δυνάμεων» στο Καζακστάν αποφάσισε πριν από λίγο ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Η αποστολή τους, αναφέρεται, θα είναι για περιορισμένο διάστημα, με στόχο την σταθεροποίηση της κατάστασης στην χώρα της Κεντρικής Ασίας, που πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες ταραχές εδώ και μία δεκαετία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα απόψε, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ είχε ζητήσει τη στρατιωτική συνδρομή της CSTO για «να βοηθήσουν το Καζακστάν να νικήσει την τρομοκρατική απειλή» και «συμμορίες τρομοκρατών» που «εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η CSTO ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2002 με συμβαλλόμενα μέρη τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Αποστολή της είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και η συλλογική υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των μελών της.