Την ικανοποίησή του με αφορμή την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Πειραιά για το 2022 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, εξέφρασε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Διαβάστε ολόκληρη την δήλωσή του:

«Θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου καθώς ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2022, έλαβε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη ψήφισή του στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η άμεση έγκριση του βασικότερου εργαλείου διοίκησης του Δήμου και μάλιστα χωρίς αστερίσκους, αναδεικνύει πως η Δημοτική Αρχή για ακόμη μια χρονιά, σχεδίασε και κατήρτισε υπό δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, έγκαιρα έναν άρτιο, ισοσκελισμένο και σύννομο προϋπολογισμό.

Κύριο χαρακτηριστικό του, ότι είναι ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικά υλοποιήσιμος, πλήρως εναρμονισμένος με την οικονομική πραγματικότητα του Δήμου, επηρεασμένος σαφώς από τη διετή πανδημία, ο οποίος όμως αποτυπώνει κατά το δυνατόν το όραμα, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς το επόμενο διάστημα.

Ορόσημο για τον Πειραιά το 2022

Το 2022 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον Πειραιά, καθώς ολοκληρώνονται μεγάλα έργα, όπως είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Μικρολίμανο, την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως είναι η αξιοποίηση του Πύργου και η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, καθώς και μια σειρά έργων και δράσεων που έχουν στόχο την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της πόλης μας, στο κέντρο και στις γειτονιές.

Έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως είναι η Ο.Χ.Ε., το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, για την υλοποίηση παρεμβάσεων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνική συνοχή, στην καινοτομία, στη γαλάζια ανάπτυξη καθώς και σε μια σειρά από αναπλάσεις.

Άμεση και μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων

Βαρύτητα δίνουμε επίσης στη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως μια από τις πλέον σημαντικές δράσεις, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, είναι η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19. Πρόκειται για άμεση και μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση των τοπικών μας επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, προχωρήσαμε για το 2022 στη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων ετών σε όλες τις κατηγορίες των ανταποδοτικών τελών για τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τις ευπαθείς ομάδες, με τη συνολική μείωση να ανέρχεται τα τελευταία 7 χρόνια στο 23%, ενώ θα συνεχίσουμε να είμαστε έμπρακτα κοντά σε κάθε Πειραιώτη που έχει ανάγκη τη στήριξη και τη βοήθειά μας, με πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τέλος, πέρα από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, σταθερή μας επιδίωξη αποτελεί η βελτίωση της καθημερινότητας των Πειραιωτών. Για τον λόγο αυτόν εντατικοποιούμε την προσπάθειά μας, προκειμένου να είναι ακόμα πιο καθαρή, πιο όμορφη, πιο σύγχρονη και πιο λειτουργική κάθε γειτονιά του Πειραιά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αντιδήμαρχο Οικονομικών Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, το προσωπικό του Δήμου και όλους όσοι συνέβαλαν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Συνεχίζουμε με την ίδια επιμονή και με σκληρή δουλειά να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας στους Πειραιώτες, γεγονός που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2022».