Συρροή κρουσμάτων Covid-19 πλήττει τις τελευταίες ημέρες βελγικό ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό ήταν πλήρως εμβολιασμένο και υποβλήθηκε σε εξετάσεις πριν από την άφιξη στην απομονωμένη ήπειρο.

Από τις 14 Δεκεμβρίου έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 τουλάχιστον 16 από τους 25 εργαζομένους του Πολικού Σταθμού «Πριγκίπισσα Ελίζαμπεθ» στην Ανατολική Ανταρκτική.

Προς το παρόν πάντως όλα τα κρούσματα είναι ήπια. «Η κατάσταση δεν είναι δραματική» δήλωσε στο BBC ο διαχειριστής προγράμματος του σταθμού Τζόζεφ Τσικ.

Ο φουτουριστικός σταθμός είναι σχεδιασμένος να αντέχει ανέμους 300 χλμ / ώρα (International Polar Foundation)

«Όλοι οι ένοικοι του σταθμού είχαν τη δυνατότητα να αναχωρήσουν με προγραμματισμένη πτήση στις 12 Ιανουαρίου, όλοι όμως εξέφρασαν την επιθυμία να παραμείνουν και να συνεχίσουν το έργο τους».

Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις 14 Δεκεμβρίου σε μέλος ομάδας που είχε φτάσει στην Ανταρκτική επτά ημέρες νωρίτερα. Τέθηκε σε καραντίνα, όπως και οι επόμενοι που νόσησαν, όμως ο ιός συνέχισε να κυκλοφορεί στο κλειστό περιβάλλον της ερευνητικής εγκατάστασης.

Στον σταθμό υπάρχουν δύο γιατροί και όλες οι προγραμματισμένες αφίξεις ανεστάλησαν μέχρι να κοπάσει η επιδημία.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο πανδημικός κοροναϊός φτάνει στην Ανταρκτική. Δεκάδες άτομα είχαν βρεθεί θετικά τον Δεκέμβριο του 2020 σε στρατιωτική βάση που διατηρεί η Χιλή στη λευκή ήπειρο.