Μήνυση κατά την υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κατέθεσε ένας γονέας, ισχυριζόμενος πως είναι παράνομη η εφαρμογή του συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά την περασμένη εισαγωγική περίοδο και έπρεπε να εφαρμοστεί το επόμενο σχολικό έτος, το 2022.

Τη μήνυση κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ε.ά. Παναγιώτης Σταμάτης, ο οποίος είναι γονέας μαθητή της Γ΄ Λυκείου που ήταν υποψήφιος φοιτητής στις Πανελλήνιες του 2021.

Τι επισημαίνει ο ίδιος

Όπως, επισημαίνει ο νόμος 4777/2021 αναφέρει ότι «η ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων ορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου και αφορά στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους».

Σημειώνει πως σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, η Ε.Β.Ε. έπρεπε να εφαρμοστεί από το επόμενο σχολικό έτος, όμως «με τέχνασμα και αντιδεοντολογικό και μη σύννομο», τρόπο η υπουργός Παιδείας, την εφήρμοσε αιφνιδιαστικά (την Ε.Β.Ε.) το περασμένο καλοκαίρι.

Αναφέρει ακόμη, ότι ο Συνήγορος του Πολίτη επικαλούμενος τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει εκφράσει την γνώμη ότι «πρέπει να διατηρείται για ορισμένο χρονικό διάστημα το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι όποιες αλλαγές πρέπει να ρυθμίζονται σε χρόνο ικανώς απέχοντα από την διενέργεια των εξετάσεων και όχι μεσούντος του αντίστοιχου διδακτικού έτους, πολλώ δε μάλλον κατά την λήξη του».

Ακόμη, υποστηρίζει ότι από την πλευρά της υπουργού Παιδείας έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις και εάν οι εισαγγελικές αρχές συναινούν στο ότι συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων, να αποστείλουν αμελλητί την μήνυση στη Βουλή.