Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Όμικρον και λειτουργεί καλύτερα στην περίπτωση αυτής της παραλλαγής από τα άλλα εμβόλια, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του σε συνέδριο της Ρωσικής Ένωσης βιομηχάνων και επιχειρηματιών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών χωρών με το εμβόλιο Sputnik Light που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανάφερε ότι η Ρωσία μπορεί να διαθέσει δωρεάν εμβόλια κατά του κοροναϊού σε χώρες οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν την δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Στο μεταξύ το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V προκαλεί «εξουδετερωτική» απόκριση των αντισωμάτων στην παραλλαγή Όμικρον, ενώ η αναμνηστική δόση με το Sputnik-Light αυξάνει την αποτελεσματικότητα των άλλων εμβολίων κατά της παραλλαγής Όμικρον.

«Το εμβόλιο Sputnik-V προκαλεί σταθερή εξουδετερωτική απόκριση των αντισωμάτων στην παραλλαγή Όμικρον και προστατεύει από το να εκδηλωθούν βαριά περιστατικά νόσησης και εισαγωγής για νοσηλεία, όπως έδειξαν οι προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γκαμαλέι» της Μόσχας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Sputnik-Light ως αναμνηστική δόση αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των άλλων εμβολίων κατά της παραλλαγής Όμικρον, διασφαλίζοντας αξιόπιστη προστασία από την βαριά νόσηση και την εισαγωγή σε νοσοκομείο εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Επίσης ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέι της Μόσχας Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ δήλωσε σήμερα ότι το σχήμα εμβολιασμού με το εμβόλιο Sputnik-V και εν συνεχεία με το Sputnik-Light, προστατεύει πλήρως από την παραλλαγή Όμικρον.

Πηγή: ΑΠΕ