Εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασιστεί το εάν θα «ανοίξει» η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου ενάντια στον κοροναϊό στους τέσσερις αντί για τους έξι μήνες, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα το πρωί της Παρασκευής, «η εθνική επιτροπή εμβολιασμών υπό την κυρία Θεοδωρίδου που έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά όλο αυτό το διάστημα, λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και όντως φαίνεται από τις συζητήσεις που γίνονται, ότι ίσως το 4μηνο είναι ο πρόσφορος χρόνος. Θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα θα συνέλθει η επιτροπή πάλι, που το εξετάζει ήδη, επομένως θα έχουμε και ως προς αυτό μια εξέλιξη».

Σημειώνεται πως σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου με απόσταση τεσσάρων μηνών από την προηγούμενη αντί για έξι, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε πρωθυπουργός.

«Επιβεβλημένη η υποχρεωτικότητα»

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, σημείωσε πως «η απόφαση ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη για τους λόγους που εξήγησε ο πρωθυπουργός». Έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, προσέθεσε, με το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας την μετάλλαξη Όμικρον που προκαλεί μια ανησυχία και για το γεγονός ότι σε αυτές τις ηλικίες, άνω των 60 ετών, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αν και έχουμε φτάσει στο 83% δεν είναι επαρκές γατί η συσχέτιση ηλικίας και βαριάς νόσου είναι πολύ μεγάλη.

Ερωτηθείς αν μπορεί να κατέβει η υποχρεωτικότητα και στις ηλικίες άνω των 50 ετών, ο κ. Κοντογεώργης είπε χαρακτηριστικά «ρίχνουμε το βάρος μας σε αυτές τις ηλικίες (σ.σ. άνω των 60), αλλά από κει και πέρα υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής την 16η Δεκεμβρίου, υπάρχει μια προετοιμασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οτιδήποτε χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να κάνουμε, προφανώς θα το κάνουμε».

41.000 ραντεβού σε τρεις μέρες

«Βλέπουμε μια τάση που έχει επιβεβαιωθεί και τις 3 τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ είχαμε ξεπεράσει τον αριθμό των 41.000. Οι άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι για να μπουν στην πλατφόρμα, σηκώνονται, πάνε στο φαρμακείο ή στο ΚΕΠ για να κλείσουν ραντεβού. Παρ’ όλα αυτά η αύξηση είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι είναι ένα δώρο που κάνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους για το επόμενο διάστημα», είπε.

Πώς θα εμβολιαστούν όσοι έχουν πρόβλημα μετακίνησης

Ερωτηθείς πώς άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα ανταποκριθούν στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε «όλο αυτό το διάστημα είχαμε πάνω από 4.000 εμβολιαστικά κέντρα, τρέχει το πρόγραμμα με τους κατάκοιτους, έχουμε εμβολιάσει πάνω από 20.000 με την βοήθεια ιδιωτών γιατρών και με τις κινητές μονάδες της πρωτοβάθμιας, έχουμε πάει σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές, σε όλες τις νησιωτικές περιοχές.

Στην περίπτωση των κατάκοιτων, ο ιατρός που παρακολουθεί κάποιον, κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα και αμέσως προχωρά ο εμβολιασμός. Αν κάποιος είναι σε πολύ απομακρυσμένη περιοχή, οι κινητές μονάδες σε συνεργασία με τον δήμο και εφόσον υπάρχει κάποια αδυναμία μετακίνησης πάνε και εμβολιάζουν. Όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί θα εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει δικαιολογία ή αιτιολογία ότι κάποιος θέλει να εμβολιαστεί και δεν μπορεί».