Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης πρέπει να ισχύσει από τον Φεβρουάριο.

Επίσης, η Γερμανία θα επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο στις κοινωνικές επαφές για τους μη εμβολιασμένους, που μπαίνουν σε ιδιότυπο καθεστώς lockdown.

«Έχουμε καταλάβει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Έπειτα από έναν πρώτο γύρο συζητήσεων την Τρίτη, η απερχόμενη καγκελάριος, ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων της Γερμανίας συναντήθηκαν σήμερα εκ νέου για να αποφασίσουν τα νέα μέτρα που θα ληφθούν.

Ανησυχητική η κατάσταση

Αν και η υγειονομική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μικρή βελτίωση, συνολικά είναι ανησυχητική, με δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα Covid-19 να καταγράφονται καθημερινά και τον δείκτη επίπτωσης επτά ημερών να ξεπερνά τις 440 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, την ώρα που πολλά νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα κορεσμού.

Η κατάσταση περιπλέκεται από την τρέχουσα μεταβατική περίοδο στη Γερμανία, καθώς η Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία και ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να εκλεγεί νέος καγκελάριος από την Μπούντεσταγκ την επόμενη εβδομάδα.

Η σημερινή συνεδρίαση και οι νέοι περιορισμοί που προωθεί ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός έχουν στόχο να δείξουν, όπως ελπίζει ο Σολτς, ότι «δεν υπάρχει κενό εξουσίας, όπως κάποιοι αναφέρουν αυτή την περίοδο».