Μια δήλωση που θα συζητηθεί έκανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί ένα νέο lockdown, έστω κι αν αυτή την εξέλιξη την έχουν αποκλείσει με απανωτές δηλώσεις τους στελέχη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι», ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως σε ό, τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είναι πολύ ρευστή η κατάσταση ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα. Οι φόβοι που υπάρχουν εστιάζονται αρχικά στο ότι τα πρώτα στοιχεία συνηγορούν πως μπορεί να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, όπως οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα.

Για τα εμβόλια και την παραλλαγή Όμικρον

Στο ερώτημα πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια από τη νέα παραλλαγή, είπε ότι αυτό θα το διαπιστώσουμε στις μελέτες που θα γίνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά και στην πράξη όταν θα δούμε αν θα νοσήσουν όσοι έχουν περάσει ήδη την ασθένεια.

Σε ό, τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και ενδεχομένως ένα νέο lockdown, απάντησε «ποτέ μη λες ποτέ», διευκρινίζοντας πως είναι απόλυτα κατανοητή η θέση της Πολιτείας που αποκλείει την εφαρμογή ενός lockdown, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά αν το βλέπουμε από τη σκοπιά της Δημόσιας Υγείας.

«Οι επιπτώσεις της Όμικρον θα φανούν στα μέσα Ιανουαρίου»

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζοντας πως εδώ και πολλές μέρες η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη.

Σε ό, τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε πως οι επιπτώσεις της θα φανούν στη χώρα μας γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου.

Σχολιάζοντας την περίπτωση λήψης νέων μέτρων, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα μείγμα μέτρων που να είναι εφαρμόσιμα, διευκρινίζοντας πως η κοινωνία είναι κουρασμένη και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να είναι κοντά στην κανονικότητα και κάπου στη μέση, ούτε δηλαδή απουσία μέτρων, αλλά ούτε και lockdown.