Την ενίσχυση των επιχειρημάτων της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, με βάση και τη στήριξη της βρετανικής κοινής γνώμης, αποτυπώνει μία νέα δημοσκόπηση.

Η εταιρεία YouGov ζήτησε την Τρίτη από 7.717 ενήλικες στη Μεγάλη Βρετανία να απαντήσουν στο ερώτημα «πού πιστεύετε ότι ανήκουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

«Στην Ελλάδα» απάντησε το 59% αυτών, «στη Βρετανία» μόλις το 18% και το 22% δεν έδωσε απάντηση.

Σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των ερωτηθέντων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, δηλαδή ανά θρήσκευμα, φύλο, πολιτικές πεποιθήσεις, ηλικία και κοινωνική τάξη η επιστροφή στην Ελλάδα είναι η επικρατούσα άποψη.

Ενδεικτικά, το 49% των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος απαντά «Ελλάδα» στο ερώτημα έναντι 28% που απαντά «Βρετανία». Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος είναι 73% έναντι 11%.

Μπόρις Τζόνσον: «Όσο και αν κατανοώ την επιχειρηματολογία πρέπει να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Λονδίνου»

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον αν και κατανοεί όπως λέει την επιχειρηματολογία, πρέπει να ενεγεί υπέρ του Λονδίνου. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει η η εφημερίδα Guardian.

Η εφημερίδα έφερε στο φως μια απαντητική επιστολή από το 2012 του τότε δημάρχου Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον προς στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, στην οποία ο νυν Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έγραφε ότι «σε έναν ιδανικό κόσμο είναι ασφαλώς αλήθεια ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα δε θα είχαν απομακρυνθεί ποτέ από την Ακρόπολη».

Στην έκκληση του κ. Γιώργου Χινού, ωστόσο, για επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο ενόψει τότε της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου, ο κ. Τζόνσον είχε απαντήσει αρνητικά.

Όπως εξηγούσε, κατά την άποψή του η αποχώρηση των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο μετά από πάνω από 250 χρόνια θα συνιστούσε «σοβαρή και αθεράπευτη απώλεια».

Κατέληγε ο Μπόρις Τζόνσον: «Όσο και αν κατανοώ την επιχειρηματολογία για την αποκατάσταση στην Αθήνα, αισθάνομαι ότι εν τέλει πρέπει να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Λονδίνου».