Στην Τουρκία θα βρίσκεται απόψε και αύριο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Ενίσχυση της ελληνογαλλικής συνεργασίας

Στο μεταξύ, στον απόηχο της επίσκεψης Σάντσεθ στην Άγκυρα και των συμφωνιών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για νέα εξοπλιστικά προγράμματα ανάμεσα σε Ισπανία και Τουρκία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έρχεται στην Αθήνα όπου θα έχει αύριο συνάντηση στις 11:00 με το Νίκο Δένδια.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών και τις διερυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών ο Νίκος Δένδιας και ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο γύρω στις 12:15 το μεσημέρι.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στις άριστες διμερείς σχέσεις όπως αυτές αναβαθμίστηκαν με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας- Γαλλίας, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό, στις εξελίξεις στην Λιβύη μετά την Διάσκεψη των Παρισίων, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και στην ενίσχυση της πολυδιάστατης συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Τουρκία ο Σχοινάς για το προσφυγικό

Σε ότι αφορά την επίσκεψη Σχοινά στην Τουρκία, σύμφωνα με την Κομισιόν βασικό αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν με τους Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους θα είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό καθώς η Τουρκία είναι ο τέταρτος σταθμός της περιοδείας του σε χώρες – εταίρους της ΕΕ που σχετίζονται με το ζήτημα.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί κοινή ευθύνη και κοινή προτεραιότητα τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Τουρκία.

Στην ‘Αγκυρα απόψε, ο Μ. Σχοινάς θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αύριο, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι και τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Εξάλλου, ο Μ. Σχοινάς θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει η Διεύθυνση ΕΕ του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Εθνικός Οργανισμός Erasmus της Τουρκίας για να τονίσει τη σύνδεση της Τουρκίας με το Horizon Europe, το Erasmus+ και το Solidarity Corps. Στη στρογγυλή τράπεζα θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καϊμακτσί μαζί με Τούρκους και ξένους φοιτητές.