Τρομάζει η κατάσταση στις ΜΕΘ, όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Στην ίδια ενημέρωση ο κ. Γιαννάκος προσθέτει ότι υπάρχουν «διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Χάνουν τη ζωή τους διασωληνωμένοι ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής. Χθες δύο διασωληνωμένοι γενικά περιστατικά έχασαν τη ζωή τους στο Θριάσιο».

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αναφορά για επιλογές ασθενών. «Γίνονται επιλογές ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ ξεπερνάει το 70%», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Στην ενημέρωση αναφέρεται ότι με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει ούτε μια κενή κλίνη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.

Πόσες ΜΕΘ υπάρχουν διαθέσιμες

«Στην Αττική υπάρχουν 18 κλίνες ΜΕΘ κενές για περιστατικά κοροναϊού. Λειτουργούν 536 κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό από 973 τον Απρίλιο.

Στην Κεντρική Μακεδονία η κατάσταση εκτός ελέγχου. Λειτουργούν 106 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 34 κλίνες γεμάτες. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ΑΧΕΠΑ 2 σε κλινική, Ιπποκράτειο 4 στα χειρουργεία, στο Παπαγεωργίου 7 σε ΜΑΦ, Χαλκιδική 3 σε κλινική.

Στη Θεσσαλία λειτουργούν 44 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Στην Ανατολική Μακεδονία λειτουργούν 23 κλίνες, μία κενή στην Καβάλα.

Στη Δυτική Μακεδονία 8 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Στη Στερεά Ελλάδα 18 γεμάτες.

Στην Αττική λειτουργούν 213 κλίνες ΜΕΘ και κενές είναι 18. Αττικό 4, Θριάσιο 3, ΚΑΤ 4, Ευαγγελισμός 6, Ιπποκράτειο 1», αναφέρει η ίδια ενημέρωση για την κατάσταση στις ΜΕΘ.

Να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές

Ο κ. Γιαννάκος, επίσης, υπογραμμίζει ότι: «Για πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς δεν το επιτρέπει η σοβαρότητα της κατάστασής τους να διακομισθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Λύση δεν είναι η επίταξη ιδιωτών γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που μπορούν να παρακολουθούν κατ’ οίκον τους ασθενείς και να είναι ανάχωμα στα νοσοκομεία. Εξαιτίας της έλλειψης γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι ασθενείς με κοροναϊό φτάνουν στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Λύση είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία περιστατικών κοροναϊού σε απλές κλίνες και ΜΕΘ. Όχι όπως τώρα για αποκατάσταση λίγων ημερών».