Επίθεση με μαχαίρι κατά κατοίκων και αστυνομικού έλαβε χώρα στο Όσλο το μεσημέρι της Τρίτης. Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ο αστυνομικός τραυματίστηκε αλλά ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν ένα περιπολικό να εμβολίζει έναν άνδρα στη νορβηγική πρωτεύουσα καθώς εκείνος κραδαίνει ένα μαχαίρι και φέρεται να απειλεί περαστικούς.

Αφού τον χτύπησε το περιπολικό, ο δράστης κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του και να ανοίξει την πόρτα του συνοδηγού. Σε εκείνο το σημείο, φαίνεται να διαπληκτίζεται με έναν καθισμένο αξιωματικό πριν εμφανιστεί ένας συνάδελφός του με ένα όπλο, και πυροβολήσει τον δράστη.

Η στιγμή της συμπλοκής και ο πυροβολισμός από αστυνομικό

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της αστυνομίας της Νορβηγίας, Torgeir Brenden, δήλωσε ότι ο άνδρας ετοιμαζόταν να μαχαιρώσει κι άλλο άτομο όταν τον χτύπησε το περιπολικό. «Ήταν έτοιμος να επιτεθεί σε ανθρώπους στο δρόμο όταν ήρθε η αστυνομία και τον σταμάτησε», δήλωσε ο Brenden.

«Δύο άτομα ενεπλάκησαν στο περιστατικό και η αστυνομία τους φροντίζει όσο καλύτερα μπορεί», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως γίνεται αντιληπτό, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε αλλά όχι σοβαρά. Ο Brenden είπε ότι κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε, αλλά πρόσθεσε «μπορούμε να φανταστούμε ότι σκόπευε να επιτεθεί περισσότερο».

Δεν έχει γίνει γνωστό το κίνητρο

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιο ήταν το κίνητρο του υπόπτου, αν και αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι ο άνδρας φώναξε «Αλλάχ  Άκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα στο τμήμα Bislett του Όσλο. Η κατάσταση του υπόπτου δεν έχει επιβεβαιωθεί αν και σύμφωνα με πληροφορίες έπεσε νεκρός στο σημείο.