Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Moderna υπέβαλε σήμερα αίτηση για άδεια χορήγησης στην Ευρώπη του εμβολίου της κατά της COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον Ιούλιο τη χορήγηση του εμβολίου σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών, όμως αρκετές χώρες περιλαμβανομένης της Σουηδίας σταμάτησαν τη χρήση του για τους νέους ηλικίας 30 ετών και νεώτερους λόγω σπάνιων παρενεργειών στην καρδιά.

Η Moderna ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου πως η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων των ΗΠΑ χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για χρήση στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών καθώς μελετά τον κίνδυνο ενός είδους φλεγμονής στην καρδιά που αποκαλείται μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό.

Η φαρμακοβιομηχανία καθυστέρησε την υποβολή αίτησης στις ΗΠΑ για χορήγηση του εμβολίου της στα παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, ενόσω ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων, FDA, ολοκληρώνει την αξιολόγησή του για τη χρήση του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, η εταιρία ανέφερε πως το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση σε παιδιά ηλικίας έξι έως 11 ετών και πως σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα στην κρίση των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο σύντομα.

Η Moderna δήλωσε σήμερα πως υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για χρήση μίας δόσης 50 μικρογραμμαρίων του εμβολίου σε παιδιά, στη μισή περιεκτικότητα που χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό των ενηλίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ