Συνεχίζεται για τρίτη φθινοπωρινή σεζόν το θρίλερ της πανδημίας μονοπωλώντας και πάλι τις αντεγκλήσεις στο πολιτικό τερέν δίνοντας “πάτημα” για δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης ως προς την κυβερνητική διαχείριση. Η “κόκκινη” υγειονομική εικόνα και ο παράγοντας ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν πείθονται εν μέσω 4ου κύματος ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση η οποία βλέπει πως η κρίση της πανδημίας και παράλληλα εκείνη της ακρίβειας σκεπάζουν ή και καθυστερούν τις όποιες πρωτοβουλίες στο οικονομικό και επιχειρηματικό μέτωπο.

Για δεύτερο συνεχή χειμώνα η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το πολυπλόκαμο πρόβλημα της πανδημίας το οποίο, πέραν των χιλιάδων νεκρών και της πίεσης στο ΕΣΥ, προκαλεί αναμφισβήτητα οικονομική «αιμορραγία» αλλά και αδυναμία άσκησης της πολιτικής που έχει επιλεγεί.

Στη δίνη της πανδημίας που βρίσκεται η κοινωνία, έχει περάσει πλέον και το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο καλείται να διαχειριστεί μια κρίση η οποία ενδεχομένως να κρίνει και την πορεία της ίδιας της κυβέρνησης.

Σκληρή αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ανεβάσει τους τόνους ως προς την εικόνα στα νοσοκομεία με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου και τους διευθυντές των παθολογικών κλινικών και ενημερώθηκε για τη δύσκολη εφημερία που είχαν οι γιατροί. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πληρότητα υπάρχει στις ΜΕΘ και στις κλινικές, ενώ τέσσερις ασθενείς είναι διασηλωμένοι εκτός ΜΕΘ ενώ νοσηλεύονται και παιδιά. Ο διοικητής του νοσοκομείου είπε επίσης πως περιμένουν να υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια είτε στο ίδιο το Ιπποκράτειο είτε σε άλλο για τους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Τα ποσοστά των ανεμβολίαστων πολιτών και ο αυξητικός αριθμός στις εισαγωγές στα νοσοκομεία χτυπούν καμπανάκια για το σύστημα υγείας και στην κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να πείσει σε όλους τους τόνους ότι το νέο, αυτό κύμα δεν θα περιορίσει τους εμβολιασμενους. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με φορείς της αγοράς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα πως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει και οι παράγοντες της αγοράς τόνισαν ότι στόχος είναι να μείνουν συνεχώς τα μαγαζιά ανοιχτά. Σημειώθηκε, επίσης, η συνεισφορά των επαγγελματιών στους ελέγχους και ότι η πρώτη εφαρμογή των μέτρων έγινε χωρίς εντάσεις. “Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν. Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε», τόνισε στην έναρξη της σύσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθετα μέτρα

Προκειμένου να αποφευχθεί το δυσμενές σενάριο η κυβέρνηση δεν αποκλείει πρόσθετα μέτρα  από όσα ανακοινώθηκαν και προσαρμογές στα σούπερ μάρκετ όμως αποκλείεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εργαζομένους της εστίασης. Διαμηνύεται  ότι κατάσταση είναι δυναμική και τα δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς, αν και φαίνεται πως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων υπάρχει μία προοδευτική αύξηση στον εμβολιασμό καθώς έχουν κλειστεί 149.000 καινούργια ραντεβού. Σημειώνεται πως 9 στους 10 που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το σύστημα Υγείας δέχεται πίεση και η αύξηση των κρουσμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη της κάθε περιοχής. ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 επισήμανε πως η πανδημία δοκιμάζει για ακόμη μία φορά το σύστημα υγείας, ενώ ξεκαθάρισε πως «είμαστε προ των πυλών να γίνουν επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών. Επισήμανε ότι στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση στις κλίνες Covid είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς δίνονται και κλίνες non Covid. Αμέσως, πρόσθεσε, βρίσκεται κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ για ασθενείς που διασωληνώνονται. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Νότια Ελλάδα δεν πιέζεται. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές απλές κλίνες.