Το πλοίο Sea Eye 4 έφτασε στο λιμάνι του Τράπανι της Σικελίας στην Ιταλία. Μεταφέρει οκτακόσιους μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων, από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, στην κεντρική Μεσόγειο.

Συνολικά, στους διασωθέντες συμπεριλαμβάνονται διακόσια ανήλικα, όπως και γυναίκες που κυοφορούν. Οι εθελοντές και εργαζόμενοι της ΜΚΟ στην οποία ανήκει το πλοίο είναι κατάκοποι, έπειτα από πέντε ημέρες αδιάκοπης φροντίδας των μεταναστών και προσφύγων.

Θα τεθούν σε καραντίνα

Οι «απελπισμένοι της θάλασσας» πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση, σε τεστ για τον κοροναϊό και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε δυο ειδικά παραπλέοντα πλοία, για την περίοδο της καραντίνας.

«Πολλοί από τους διασωθέντες -λένε οι υπεύθυνοι του Sea Eye 4- στο σώμα τους φέρουν εμφανή τραύματα από την παραμονή τους στα κέντρα κράτησης της Λιβύης».

Ο πρόεδρος του Sea Eye, Γκόρντον Ίσλερ ευχαρίστησε την Ιταλία αλλά, παράλληλα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιπλήξει τη Μάλτα, διότι δεν συντόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης και δεν προσέφερε βοήθεια στα πλεούμενα που κινδύνευαν να βυθιστούν.

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, υψώνει και πάλι τους τόνους και γράφει: «η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής μας και εκείνος των Εξωτερικών ζήτησαν από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να σηκώσουν το βάρος της άφιξης αυτής και των μεταναστών ή θεωρούν ότι όλα πάνε μια χαρά;».