Εχοντας αφήσει πίσω μας τις επτά από τις 34 πρώτες αγωνιστικές της Euroleague, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα καλό δείγμα από τις ομάδες και την δυναμική τους τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν. Φυσικά, εκείνο που πάντα αποτελεί τον καθρέφτη τους, αλλά και το σοβαρότερο κριτήριο για το ευρύ κοινό είναι ο πίνακας της κατάταξης, όμως υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που μας δίνουν ή μας εξηγούν όσα βλέπουμε.

Ισως το πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι της στατιστικής ώστε να διαπιστώσει κανείς με μια γρήγορη ματιά πόσο καλή είναι συνολικά μια ομάδα ανάμεσα στις υπόλοιπες της λίγκας είναι το Net Rating. Tο μέτρο που υπολογίζει τη διαφορά του Offensive από το Defensive Rating, δηλαδή το πόσο καλή είναι η επίθεση μιας ομάδας σε σχέση με την άμυνά της ή αντίστροφα. Με λίγα λόγια το στατιστικό εκείνο που δηλώνει ποιο είναι το… καθαρό κέρδος ή η καθαρή ζημιά μιας ομάδας.

Παρακολουθώντας, λοιπόν, τον εν λόγω πίνακα θα βρούμε τον Ολυμπιακό στην τρίτη θέση πίσω μόνο από την Μπαρτσελόνα και την Αρμάνι Μιλάνο που άλλωστε οδηγούν και την βαθμολογική κούρσα. Ακριβώς πίσω από τον Ολυμπιακό συναντάμε την Ρεάλ, ενώ την πέμπτη και την έκτη θέση συμπληρώνουν η Βιλερμπάν που έχει κερδίζει τις εντυπώσεις με τις εντυπωσιακές έως τώρα επιδόσεις της και η Μακάμπι που μετά το το μουδιασμένο ξεκίνημα έχει πατήσει για τα καλά το γκάζι.

Οπως μπορείτε να δείτε, το θετικό πρόσημο των Πειραιωτών έτσι όπως προκύπτει από την επιθετικές και τις αμυντικές τους επιδόσεις είναι 9,2. Αρκετά μεγαλύτερο δηλαδή από της Ρεάλ, και σχεδόν διπλάσιο από της Βιλερμπάν που ακολουθεί. Από την άλλη, όπως μπορείτε να δείτε, οι ομάδες που δεν έχουν ξεκινήσει καλά τις σεζόν παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο στο Net Rating.

Εν κατακλείδι, αυτό που διαπιστώνεται, είναι ότι ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπάρτζωκα πρόκειται για μια ομάδα με υψηλά στάνταρντ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Διαθέτει μία από τις καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης χωρίς παράλληλα να υστερεί στο επιθετικό κομμάτι κι αυτή ακριβώς η ισορροπημένη κατανομή των δυνάμεών τους τοποθετούν τους ερυθρόλευκους αρκετά ψηλά στη συνείδηση των αντιπάλων τους. Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι κατά καιρούς δηλώσεις προπονητών της Ευρωλίγκας που συμπεριλαμβάνουν τον Ολυμπιακό ανάμεσα στα πιο δυσκολοκατάβλητα σύνολα της διοργάνωσης. Επί της ουσίας οι Πειραιώτες φαίνεται ότι διαθέτουν την ευχέρεια να ανταπεξέλθουν σε κάθε μορφή που μπορεί να πάρει μια αναμέτρηση. Είτε παιχτεί σε αργό, είτε σε γρήγορο ρυθμό, είτε πάει σε υψηλό είτε σε χαμηλό σκορ. Κι αυτό όπως γίνεται αντιληπτό τους κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνους…