Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρη Τζανακόπουλο επισκέφτηκε σήμερα τον Ασπρόπυργο και την οικογένεια του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα.

Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

«Να σταματήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, να σταματήσει άμεσα αυτή η επιχείρηση συγκάλυψης, ψεύδους, συκοφαντίας, ρατσιστικού λόγου, που έχει κινητοποιηθεί από έναν ολόκληρο μηχανισμό και να αφήσουμε την αλήθεια να λάμψει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη», τονίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Οι εικόνες που αντικρίζουμε εδώ στον καταυλισμό, είναι εικόνες αποκλεισμού, είναι εικόνες ακραίας φτώχειας και αναδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο την εγκατάλειψη του κράτους απέναντι στους Ρομά», σημειώνει ο Δ. Τζανακόπουλος.

Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της «απέναντι στην οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, απέναντι στα παιδιά του, απέναντι στη γυναίκα του, έτσι ώστε αυτό να είναι μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και μεταμέλειας, κρατικής μεταμέλειας, γι’ αυτό το απαράδεκτο περιστατικό».

Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο τομεάρχης Προτασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης, η αναπλ. τομεάρχης για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου, ο συντονιστής του τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής Αντώνης Ρέλλας, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας, αντιπροσωπεία του Τομέα Δικαιωμάτων, της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής.

Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην οικογένεια του Ν. Σαμπάνη

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου έχει ως εξής:

«Επισκεφτήκαμε σήμερα την οικογένεια του νεκρού Νίκου Σαμπάνη, του νεκρού 18χρονου από πυρά αστυνομικών. Τους εκφράσαμε τη βαθιά μας θλίψη και συμπαράσταση στο δίκαιο θυμό και το πένθος τους. Οι εικόνες που αντικρίζουμε εδώ στον καταυλισμό, είναι εικόνες αποκλεισμού, είναι εικόνες ακραίας φτώχειας και αναδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο την εγκατάλειψη του κράτους απέναντι στους Ρομά.

»Αυτή τη στιγμή για εμάς το κύριο είναι να σταματήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, να σταματήσει άμεσα αυτή η επιχείρηση συγκάλυψης, ψεύδους, συκοφαντίας, ρατσιστικού λόγου, που έχει κινητοποιηθεί από έναν ολόκληρο μηχανισμό και να αφήσουμε την αλήθεια να λάμψει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

»Το θέμα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το θέμα είναι να υπάρξουν και πολιτικές ένταξης, όπου δυστυχώς τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουμε κάνει πολλά βήματα πίσω σε σχέση με τα όσα είχαμε πετύχει την περίοδο 2015-2019 και αυτή τη στιγμή το κράτος φαίνεται να έχει εγκαταλείψει πλήρως κάθε πρόνοια, κάθε μέριμνα και κάθε βούληση και διάθεση για τη στήριξη των κοινοτήτων των Ρομά.

»Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, κρατική υποχρέωση είναι να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, απέναντι στα παιδιά του, απέναντι στη γυναίκα του, έτσι ώστε αυτό να είναι μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και μεταμέλειας, κρατικής μεταμέλειας, γι’ αυτό το απαράδεκτο περιστατικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δική του μεριά θα κάνει το καθήκον του».