Ο ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν όρθιοι αποχαιρετώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ που συμμετέχει στην 107η και τελευταία της ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

«Ελπίζω ότι δεν θα θυμώσετε με την τελετή αυτή για την τελευταία σας σύνοδο κορυφής», δήλωσε, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι συνεδριάσεις των Είκοσι Επτά «χωρίς την Ανγκελα, είναι σαν την Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ», πρόσθεσε.

«Είναι ένα πρόσωπο που επί δεκαέξι χρόνια σημάδεψε την Ευρώπη και μας βοήθησε, και τους 27, να πάρουμε καλές αποφάσεις με πολύ ανθρωπιά σε πολύ δύσκολες στιγμές», είχε δηλώσει προηγουμένως ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο.

Η αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ «θα αφήσει ένα μεγάλο κενό, διότι είναι ένα πρόσωπο που βρέθηκε στην θέση εδώ και πολύ καιρό και είχε μία τόσο μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο αυστριακός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. «Υπήρξε αρχιτέκτονας της ειρήνης στους κόλπους της ΕΕ. Είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη Ευρωπαία».

Η καγκελάριος είναι «μια τεράστια πολιτικός και υπήρξε σημαντικός παράγοντας σταθερότητας σε πολύ περιπεπλεγμένες καταστάσεις», είπε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, εκφράζοντας τον «τεράστιο σεβασμό» του προς το πρόσωπο της.

«Ηταν τέτοια μηχανή συμβιβασμών, που όταν τα πράγματα δεν προχωρούσαν, ξέραμε ότι είχαμε την Ανγκελα (…) Πάντα έβρισκε κάτι για να μας ενώσει και να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε», παρατήρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Θα μου λείψει. Θα λείψει στην Ευρώπη».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Αμυνας της Ανγκελα Μέρκελ, είχε τονίσει πρόσφατα σε ποιον βαθμό το αναλυτικό πνεύμα της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν κρίσιμο για την απεμπλοκή των ατέρμονων μερικές φορές ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πληθαίνουν τους διθυράμβους και τις ευχαριστίες προς την γυναίκα που ηγήθηκε της Γερμανίας από το 2005, σχεδόν όσο και ο καγκελάριος της γερμανικής επανένωσης Χέλμουτ Κολ (1982-1998).

Στην ηγεσία της πρώτης οικονομικής δύναμης της ευρωπαϊκής ηπείρου, η Ανγκελα Μέρκελ επικρίθηκε πάντως σφοδρά για την στάση του Βερολίνου κατά την διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (2008-2009), αλλά στην συνέχεια επαινέθηκε για την διαχείριση της μεταναστευτική κρίσης του 2015 και για το ότι συμφώνησε τελικά στην ανάληψη κοινού χρέους από τους 27.

Η Γερμανία θα έχει νέο καγκελάριο πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν χθες σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι και φιλελεύθεροι που διαπραγματεύονται τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Ολαφ Σολτς να αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ