Ευχάριστα είναι τα νέα από το Αφγανιστάν, καθώς ξεκινάει ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στις 8 Νοεμβρίου. Πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση; Όπως αναφέρει η ανταπόκριση του Κώστα Δαβάνη για την ΕΡΤ, αυτό αποφασίστηκε από τους Ταλιμπάν μετά από τις διαπραγματεύσεις με τον ΠΟΥ και την UNICEF.

Η εκστρατεία αυτή είναι η πρώτη σε διάστημα τριών ετών που θα προσεγγίσει όλα τα παιδιά στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3,3 εκατομμυρίων παιδιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας που προηγουμένως παρέμειναν απρόσιτα σε εκστρατείες εμβολιασμού. Μια δεύτερη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας έχει επίσης συμφωνηθεί και θα συγχρονιστεί με την εκστρατεία πολιομυελίτιδας του Πακιστάν που σχεδιάστηκε τον Δεκέμβριο.

Σε τι δεσμεύτηκαν οι Ταλιμπάν

Η ηγεσία των Ταλιμπάν εξέφρασε παράλληλα τη δέσμευσή της για τη συμπερίληψη στους εμβολιασμούς γυναικών εργαζομένων στην πρώτη γραμμή και την διασφάλιση της ασφάλειας όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την εφαρμογή εκστρατειών εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.

Η «χρυσή» ευκαιρία

Με μόνο ένα κρούσμα άγριας πολιομυελίτιδας που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής το 2021, το Αφγανιστάν έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να εξαλείψει την πολιομυελίτιδα. Η επανεκκίνηση του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την πρόληψη κάθε σημαντικής αναζωπύρωσης της πολιομυελίτιδας στη χώρα και τον μετριασμό του κινδύνου διασυνοριακής και διεθνούς μετάδοσης.

Όμως, το συνολικό σύστημα υγείας στο Αφγανιστάν παραμένει ευάλωτο. Για να μετριάσουν τον κίνδυνο αύξησης των ασθενειών και των θανάτων, όλα οι Ταλιμπάν, ο ΠΟΥ και η UNICEF, συμφώνησαν σχετικά με την ανάγκη άμεσης έναρξης εκστρατειών εμβολιασμού κατά της ιλαράς και του COVID-19. Αυτό θα συμπληρωθεί με την υποστήριξη του προγράμματος εξάλειψης της πολιομυελίτιδας και με δραστηριότητες πληροφόρησης που θα αρχίσουν επειγόντως να παρέχουν άλλα εμβόλια που σώζουν ζωές μέσω του εθνικού διευρυμένου προγράμματος ανοσοποίησης.