Έντονη συνεχίζει να είναι η δυσφορία στην Τουρκία για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, με τα τουρκικά ΜΜΕ να παίρνουν αφορμή αυτή τη φορά από τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωσή της.

Η τουρκική εφημερίδα Hurrriyet με τίτλο «Πυρηνική απειλή της Αθήνας στην Τουρκία» αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι, αν επιτεθεί η Τουρκία, η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «μάθημα από τον Τσίπρα στην κυβέρνηση», επικαλούμενη τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προέτρεψε την κυβέρνηση να «εγκαταλείψει τον αγώνα εξοπλισμού με την Τουρκία».

 Μητσοτάκης: Στο πλευρό μας η μοναδική πυρηνική δύναμη της Ευρώπης

«Πρόκειται για μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όλοι οι πολίτες πιστεύει πως έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της συμφωνίας με τη Γαλλία. «Σε περίπτωση επίθεση θα έχουμε τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας. Τη μόνη πυρηνική δύναμη και την μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε.

Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς. «Διαπραγματευτήκαμε σκληρά» είπε και συνέχισε λέγοντας πως και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να την στηρίζει».

Ακόμη, αποκάλυψε πως «η νέα φρεγάτα θα πλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025. Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους».

Επίθεση Τσαβούσογλου σε Μακρόν

Στο μεταξύ, νέα επίθεση εξαπέλυσε η Άγκυρα και προς τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να λέει πως, αν έχει κάτι για εμάς, να το πει μπροστά μας και όχι πίσω από την πλάτη μας.

«Η Γαλλία έχει μπει σε εκλογικό κλίμα και βλέπουμε πως ο Μακρόν έχει μπει σε αυτούς τους δρόμους γι’ αυτόν τον λόγο. Έχουμε δει πως τέτοιες φθηνές προσεγγίσεις δεν έχουν κάποιο όφελος ούτε στη Γαλλία ούτε αλλού. Αντί να κάνει τέτοιες λαϊκίστικες προσεγγίσεις θα ήταν καλύτερο να κάνει άλλα βήματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού του. Κι αν έχει πει κάτι που αφορά εμάς, προτιμούμε να μην το λέει πίσω από την πλάτη μας, αλλά κατευθείαν μπροστά μας. Όπως το κάνει ο πρόεδρός μας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».