Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα, συνδέοντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίηση τους.

Σε νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινίρογλου, αναφέρεται ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Η επιστολή την οποία δημοσιεύει η «Καθημερινή», εστάλη στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι, στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, η νέα αυτή επιστολή αποτελεί μια πολύ σοβαρή εξέλιξη καθώς δεν θέτει μόνο  θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά αμφισβητεί και την κυριαρχία τους καθώς συνδέει την αποστρατιωτικοποίηση με την ελληνική κυριαρχία.

«Δεν μιλάμε πια για τα νησιά που αμφισβητούσε μέχρι τώρα την κυριαρχία τους, αλλά για νησιά όπως η Χίος, η Λέσβος και η Λήμνος», εξήγησε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι η νέα τουρκική επιστολή, εστάλη λίγες μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας.