Πλήρης ελευθερία στους χώρους με εμβολιασμένους, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οπως ανέφερε ο υπουργός τα μέτρα θα ισχύουν για 15 ημέρες και εντός αυτού του διαστήματος θα επανεξεταστούν και θα απλοποιηθούν στο σύνολό τους, ώστε να είναι πλήρως κατανοητά.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα ξεκινήσει από το Σάββατο 09/10/2021.

Η βασική αλλαγή είναι πως στους χώρους με εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, εκτός από τη χρήση μάσκα κατά την είσοδο και την έξοδο.

Για το προσωπικό θα υπάρχουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται.

Στους μεικτούς χώρους θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, δηλαδή η επίδειξη rapid test από τους μη εμβολιασμένους, ενώ δεν αλλάζει το ποσοστό χωρητικότητας.

Τέλος τα τοπικά lockdown

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμη το τέλος των lockdown, ακόμα και των τοπικών.

Αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη μόα τη νύχτα στις κόκκινες περιοχές δεν θα ισχύει πλέον, ενώ καταργείται και η απαγόρευση της μουσικής.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται συνεχώς, ενώ οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην κανονικότητα που υπήρχε προ κοροναϊού.

Τα μέτρα που καταργούνται:

  • απαγόρευση στη μουσική,
  • απαγόρευση στο χορό,
  • περιορισμός στο ωράριο,
  • τα rapid test για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Οπως είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Πλεύρης, η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην Πολιτεία και το σεβόμαστε, αλλά στις κόκκινες περιοχές πλέον δεν θα υπάρχει απογόρευση κυκλοφορίας και η εστίαση θα λειτουργεί κανονικά.

Οι κόκκινες περιοχές θα έχουν το χαρακτηριστικό της ενημέρωσης της κατάστασης και δεν θα συνοδεύονται από επιπλέον μέτρα.

Δεν υπάρχει πλέον μέτρο για απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες και δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση

Σήμείωσε ότι στις περιοχές όπου υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη τα κρούσματα ειναι λιγοτέρα και οι νοσηλείες είναι μικρότερες. Θα υπάρχει πλήρη ελευθερία στους χώρους όπου βρίσκονται εμβολιασμένοι. Στην εστίαση και την διασκέδαση όπου οι χώροι είναι για πλήρως εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, ενω το προσωπικό θα φορά μάσκες και θα τηρεί τα προβλεπόμενα μέτρα. Το καθεστώς ελευθερίας μπορεί να επεκτείνεται και για ανοικτούς χώρους αρκεί να γίνουν αμιγώς για εμβολιασμένους.

Γκάγκα: Στη Θεσσαλονίκη χάσαμε ένα παιδί – Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε πως όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας.

Στη Βόρεια Ελλάδα από τους 255 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις δύο είναι εμβολιασμένοι, ενώ πρόσφατα χάσαμε ένα νέο παιδί. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση- η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές.

Η υπουργός τόνισε πως το σύστημα Υγείας έχει πιεστεί τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα.

«Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κοροναϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς», επισήμανε.

Οι κατά Ζαούτη προτεραιότητες του ΕΟΔΥ

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης πήρε στη συνέχεια το λόγο, τονίζοντας πως προτεραιότητα του ΕΟΔΥ το επόμενο διάστημα θα είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών.

«Γνωρίζω τις προκλήσεις, αλλά θα ανταποκριθούμε με επιτυχία» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η δουλειά που έγινε στον Οργανισμό ήταν σημαντική και «θα συνεχίσουμε σε αυτήν την σύγχρονη κατεύθυνση».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζαούτης, προτεραιότητες του ΕΟΔΥ είναι διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, ο περιορισμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού και η συνεργασία του με όλους τους φορείς.

«Έχουμε τη βούληση και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» κατέληξε.