Η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα για τους εμβολιασμούς θα ξεκινήσει από τις 13 Οκτωβρίου, καθώς σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα ανακοινώσει μία σειρά από νέες ελευθερίες για όλους όσους έχουν εμβολιαστεί.

Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού καθώς παρατηρούνται αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και πληρότητα στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση μαζί με την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει στις 3 μ.μ. τα νέα προνόμια για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Οπώς έκανε γνωστό μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Πλεύρης, στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, και στις  3 μ.μ. θα ανακοινωθούν τα νέα προνόμια για τους εμβολιασμένους.

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο πλαίσιο των προνομίων που θα ανακοινωθούν, ξεκαθάρισε πως στους χώρους με μη εμβολιασμένους δεν θα υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο.

«Στους χώρους που υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρξει μία κανονικότητα. Εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός είναι ο κοροναϊός. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα απλοποιήσουμε. Δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Δεν είναι φιλοσοφία πως κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι όχι», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα είναι τα εξής:

  • Σε κλειστούς χώρους, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστίαση δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
  • Οσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα μπορούν να παραμένουν στα καταστήματα αυτά όση ώρα θέλουν και εφόσον οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων απασχολούν εργαζόμενους που είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένοι, δεν θα υπάρχει καμία απαγόρευση ή περιορισμός σε τετραγωνικά, αποστάσεις, χορό, κλπ.
  • Επίσης, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα περιορίζονται από κανένα lockdown σε κόκκινη περιοχή, θα μπορούν να κινούνται  κανονικά και μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας – από 01:00 έως 06: 00  – σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους που θα πρέπει να επιστρέφουν σπίτι τους.

Στους κινηματογράφους και τα θέατρα

Στους κινηματογράφους και στα θέατρα, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο σε αποκλειστικά εμβολιασμένους με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση του 100% του χώρου της επιχείρησής τους.

Αυτό σημαίνει πως θέατρα και κινηματογράφοι θα μπορούν να γεμίζουν, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν μέσα είτε εμβολιασμένους είτε ανθρώπους που έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

Πάντως μπορεί να έρχονται νέες ελευθερίες για όσους έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν, ωστόσο υπάρχουν περιοχές όπου η επιδημιολογική εικόνα προβληματίζει τους ειδικούς.

Την Τρίτη η Επιτροπή Επιδημιολόγων εισηγήθηκε να παραμείνουν σε κόκκινο βαθμό συναγερμού η Θεσσαλονίκη και ακόμη δέκα περιοχές ενώ αποφάσισε πως πρέπει να ανέβουν επίπεδο επικινδυνότητας στον επιδημιολογικό χάρτη οι Σέρρες και η Καρδίτσα.

Τις τελευταίες ημέρες είχε παρατηρηθεί μάλιστα πως αρκετοί Θεσσαλονικείς επέλεγαν τις γειτονικές Σέρρες για να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στην συμπρωτεύουσα. Νέα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές; Στο τραπέζι η απαγόρευση των συναυλιών – Γιατί οδεύουν σε lockdown σε Σέρρες

Έτσι, εκτός από Σέρρες και Καρδίτσα, τα μέτρα παρατείνονται στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας. Το τι θα ισχύσει, θα το ξέρουμε την Τετάρτη.

Η κατάσταση με 30 και πλέον νεκρούς τη μέρα δεν είναι υπό έλεγχο, ήδη δεκάδες άνθρωποι διασωληνώνονται ή διακομίζονται σε βαριά κατάσταση όπως το 14χρονο κορίτσι στη Δράμα. Του οποίου οι γονείς ειπώθηκε ότι ήταν αρνητές, το κορίτσι έμεινε σπίτι, και επενέβη εισαγγελέας για να μεταφερθεί με βαριάς μορφής πνευμονίας σε νοσοκομείο, όπου ευτυχώς άρχισε να ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.