Στο φόντο των απειλών της Τουρκίας για θερμό επεισόδιο και με ερωτηματικό την εξέλιξη των συζητήσεων του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών την Τρίτη θα διεξαχθεί την Πέμπτη η συζήτηση στη Βουλή με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την αγορά των γαλλικών φρεγατών Belhara.

Διακομματική στήριξη και αιφνιδιασμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει διακομματική στήριξη και συναίνεση στην ψήφιση αυτή της συμφωνίας ωστόσο μέχρι στιγμής και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τα επόμενα 24ωρα μάλλον μόνο το ΚΙΝΑΛ θα δώσει θετική ψήφο, καθώς ερωτηματικό παραμένει η στάση της «Ελληνικής Λύσης».

Το βέβαιο είναι ότι περισσότερο απασχολεί την κυβέρνηση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς την αιφνιδίασε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε την Παρασκευή ουσιαστικά να προαναγγείλει την καταψήφιση της συμφωνίας αν δεν υπάρξουν αλλαγές στα άρθρα 2 και 18.

Ο λόγος είναι ότι η αρχική θετική επί της αρχής υποδοχή της συμφωνίας και η κριτική κυρίως στα σημεία και στο «φουσκωμένο λογαριασμό» των εξοπλιστικών εξαιτίας των «παλινωδιών» του κ. Μητσοτάκη, προϊδέαζε για μια στάση ανάλογη σε προηγούμενες περιπτώσεις που θα εκφραζόταν στη χειρότερη -για την κυβέρνηση- περίπτωση με «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία στην Βουλή.

Δεν έγινε ομόφωνα δεκτή η εισήγηση Τσίπρα

Μάλιστα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένας κάποιος αιφνιδιασμός για ορισμένους και σε κάθε περίπτωση η απόφαση για καταψήφιση της συμφωνίας στο πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ομόφωνη καθώς υπήρξαν στελέχη που τάχθηκαν υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας με τη Γαλλία στη Βουλή και άλλα στελέχη που τάχθηκαν με την επιλογή του «παρών».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι η συμφωνία ανατρέπει το αμυντικό δόγμα της χώρας ενώ επίσης δεν είναι εξασφαλισμένη η γαλλική στρατιωτική βοήθεια για την προστασία της ελληνικής ΑΟΖ.

Ο κ. Ηλιόπουλος κάνει λόγο για «συγκεκριμένα σημεία στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας» και προσθέτει πως «δε νομίζω ότι καμία ελληνική οικογένεια θα είναι χαρούμενη με το ενδεχόμενο το παιδί της να βρεθεί σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική» και «μάλιστα σε επιχειρήσεις εναντίον δικτύων τζιχαντιστών, γεγονός που ανατρέπει πλήρως το μέχρι τώρα αμυντικό δόγμα της χώρας».

Το αμυντικό δόγμα της χώρας

«Στο πλαίσιο αυτού του αμυντικού δόγματος, για παράδειγμα, η Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια έμενε έξω από αντιπαραθέσεις με τον αραβικό κόσμο και αυτό αποτελούσε παράγοντα ασφάλειας για την περιοχή μας», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η σημερινή συμφωνία, με το άρθρο 18, έρχεται αυτό να το αλλάξει εντελώς και να το στρέψει στην αντίθετη κατεύθυνση. Για αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να διορθωθεί», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμα την ανάγκη να αλλάξει το άρθρο 2 της συμφωνίας, το οποίο «δεν εξασφαλίζει ότι θα υπάρξει γαλλική συνδρομή σε περίπτωση που εκδηλωθεί θερμό επεισόδιο ή οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση σε χώρο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

«Εάν αυτά τα σημεία της συμφωνίας παραμείνουν ως έχουν, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να τη στηρίξουμε», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Στο πλευρό της Ελλάδας η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ

Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν να μιλούν για ιστορική συμφωνία. Ο Νίκος Δένδιας μάλιστα υπογράμμισε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία θωρακίζει την Ελλάδα, καθώς στο πλευρό της θα βρίσκεται πλέον η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η μόνη πυρηνική δύναμη.

«Για τη χώρα μας, η οποία τελεί υπό μόνιμη απειλή πολέμου από την Τουρκία, το περιβόητο casus belli, εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, η αμυντική στήριξη που έρχεται να μας παράσχει η Γαλλία, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργεί νέα δεδομένα», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζει όμως την αμυντική φύση της συμφωνίας, καθώς όπως αναφέρει, «η Ελλάδα δεν ακολουθεί τυχοδιωκτική πολιτική, αλλά ούτε θα δεχθεί να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ενώ επισημαίνει ότι «η συμφωνία δημιουργεί τις βάσεις για την ενίσχυση της προβολής των ελληνικών θέσεων διεθνώς, μέσω του προβλεπόμενου στενού συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών».

Πέραν αυτών όμως ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η ελληνογαλλική συμφωνία «αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής συνεννόησης, στόχους που ανέκαθεν υποστήριζε η Ελλάδα».

«Αποτελεί μικρό, αλλά απαραίτητο βήμα για την ενηλικίωση της ευρωπαϊκής άμυνας, που με τη σειρά της αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συμφωνία ΚΙΝΑΛ αλλά και ερωτήματα

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας σήμερα στην ΚΕ του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματός της με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ζητώντας πάντως απαντήσεις σε κρίσιμα όπως τα χαρακτήρισε ερωτήματα.

«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έρθει στην βουλή για κύρωση η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που περιλαμβάνει και την προμήθεια φρεγατών. Έχουμε ξεκαθαρίσει και το επαναλαμβάνω ότι μας ενδιαφέρει και συμφωνούμε να έχουμε όσο γίνεται πιο στενές σχέσεις με τη Γαλλία, είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος της χώρας μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Τουρκία κλιμακώνει και πάλι τις προκλήσεις της» ανέφερε η κα Γεννηματά και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν όμως για τη συγκεκριμένη συμφωνία σημαντικά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

»Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραδίδουμε μαθήματα πιστού και σταθερού συμμάχου και να εκλιπαρούμε προστασία απέναντι σε ενδοσυμμαχικές απειλές. Ας το κατανοήσουμε επιτέλους και ας το πάρουμε απόφαση ήμαστε από τους πρώτους που μιλάμε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

»Χωρίς βεβαίως να παρασυρθούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών πρέπει πάντα να υπάρχει μια ισορροπία σε αυτές μας τις αποφάσεις και τις επιλογές όμως η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας οφείλει να συνοδεύεται από μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας και αυτό μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Και είναι μεγάλο έλλειμμα για την χώρα μας.

»Χρειάζεται αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και τις συμμαχίες μας για να δοθούν οριστικές λύσεις στο θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η αμυντική και παθητική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει φέρει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα που προσδοκούν».

Δεν υπηρετεί την άμυνα της χώρας, αλλά το ΝΑΤΟ

Για το ΚΚΕ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή. Θα καταψηφίσει τη συμφωνία καθώς ευθύς εξαρχής έκανε λόγο για συμφωνία και υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας αλλά αφορούν στην ενίσχυση ΝΑΤΟϊκών επιθετικών σχεδιασμών στην περιοχή και χαρακτήρισε επικίνδυνη την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Το ΜέΡΑ25 επίσης αναμένεται να καταψηφίσει τη συμφωνία με τη Γαλλία, έχοντας μάλιστα εγκαλέσει για «ναι μεν αλλά» τον ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την αρχική του αντίδραση, ενώ σε ότι αφορά την «Ελληνική Λύση» μέχρι τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας με τη Γαλλία ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίζοταν υπέρμαχος της αγοράς των γαλλικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ τώρα διαπιστώνει κάποια «κενά» στη συμφωνία.