Περισσότερα από 7.300.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ θα αναρτήσει την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με την 1η δόση να πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου ή 1η και 2η δόση να πρέπει να καταβληθούν έως τις 29 Οκτωβρίου, ενώ η τελευταία 6η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Ο λόγος που τελικά τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν την Τετάρτη και όχι νωρίτερα είναι για να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στις πληγείσες περιοχές, όπως αυτές διευρύνονται με τις παραπάνω Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, να υποβάλουν (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 για να απαλλαγούν τα εν λόγω ακίνητα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2021, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακίνητων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος με πέρυσι σε περίπτωση που κάποιος δεν είχε το προηγούμενο έτος μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση ή τα εισοδήματά του. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν βγει σε αναστολή σύμβασης εργασίας το 2020 και άρα εισέπραξαν λιγότερα εισοδήματα είναι πολύ πιθανόν να ενταχθούν στην κατηγορία εκείνων που θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή με τα εξής κριτήρια.

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ 50% για 1.500.000 ιδιοκτήτες:

Ετ. Εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

– Έως 9.000 € : Άγαμος

– Έως 10.000 € : Έγγαμος χωρίς παιδιά

– Έως 11.000 € : Έγγαμος με 1 παιδί

– Έως  12.000 € : Έγγαμος με 2 παιδιά

Επιφάνεια κτισμάτων: Έως 150 τ.μ.

Αντικειμενική αξία ακινήτων:

– Έως 85.000 € : Άγαμος

– Έως 150.000 € : Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή (1 παιδί)

– Έως 200.000 € : Έγγαμο έως 2 παιδιά ή μονογονεϊκή (2 παιδιά)

Μηδενικός ΕΝΦΙΑ:

* Τρίτεκνοι – πολύτεκνοι – ΑΜΕΑ: Βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

* Πυρόπληκτοι βάσει δήλωσης στο Arogi.gov.gr έως 15/10

Τα νέα εκκαθαριστικά θα πρέπει να τα αναζητήσουν οι φορολογούμενοι μέσω της ανανεωμένης σελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τα βήματα

Πληκτρολογώντας κανείς το www.aade.gr θα βρεθεί σε ένα νέο περιβάλλον όπου στην πρώτη σελίδα όπως φαίνεται και από τις εικόνες που δημοσιεύει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος θα πρέπει να πατήσει εκεί που γράφει myaade.

Στη συνέχεια με βάση τη διαδικασία Βήμα – Βήμα που παρουσιάζει ο ΟΤ θα βρεθεί στον προσωπικό του λογαριασμό όπου θα πρέπει να επιλέξει το έτος 2021 και εκεί να του εμφανίσει «εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου».

Σε αυτή την εκτύπωση θα φαίνεται η ταυτότητα πληρωμής και το ποσό που αντιστοιχεί στην κάθε δόση.