Στον απόηχο των οικονομικών εξαγγελιών Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ συνεχίζει να κινείται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να κάνει λόγο για απάτη, κοροϊδία και προεκλογικά μέτρα ψίχουλα για τους πολλούς ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά στο αφήγημα αφενός μεν των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης καλλιεργώντας προσδοκίες για νέες φοροελαφρύνσεις, αφετέρου στην «παροδικότητα» ανατιμήσεων στο ρεύμα και τα καύσιμα.

Δεν είναι δανεικά

«Έχει παραχθεί νέος πλούτος στη χώρα, δεν είναι δανεικά οι ελαφρύνσεις προς τους Έλληνες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εξηγώντας ότι ο  «νέος πλούτος που παράγεται και αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες ανάπτυξης και εργασίας, δημιουργεί ένα επιπλέον μέρισμα το οποίο διανέμεται με ένα τρόπο όσο πιο δίκαιο και ισορροπημένο γίνεται».

Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Νέος κύκλος

Ωστόσο μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο «νέος κύκλος παροχών», που άνοιξε με τα σενάρια για επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και για προγράμματα δωρεάν στέγασης νέων ζευγαριών με πολύ χαμηλά εισοδήματα σε ακίνητα του δημοσίου άνοιξαν νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Απάτη και κοροϊδία

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε εκ νέου στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για «απάτη», «δήθεν ελαφρύνσεις» και κοροϊδία των νέων και των φτωχών σε ότι αφορά τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ σημειώνοντας ότι πρόκειται για «επανάληψη μέτρων που είναι σε ισχύ και νέα μέτρα υπέρ των οικονομικά ισχυρότερων».

«Ούτε τρεις μέρες δεν άντεξε το πρόγραμμα ενίσχυσης που ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ» ανέφερε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Σε αυτό το πνεύμα άλλωστε κινείται όλες αυτές τις ημέρες και η κριτική των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση για προνόμια στους λίγους και ισχυρούς και ψευδεπίγραφα μέτρα στήριξης στα λαϊκά στρώματα.

Το ΚΙΝΑΛ δια του εκπροσώπου του Παύλου Χρηστίδη μιλάει για προεκλογικές εξαγγελίες ενώ η Φώφη Γεννηματά από τη ΔΕΘ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δε μπορεί. Η πολιτική της δεν αλλάζει. Φτιάχνει μια Ελλάδα για λίγους. Διαψεύδει καθημερινά όσους πίστεψαν στις δήθεν μεταρρυθμίσεις».

Επιφυλάξεις για την ανάπτυξη

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε ισχνά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι και πάλι το κύριο βάρος των φορολογικών βαρών πέφτει σε μισθωτούς και μικρομεσαίους.

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας αμφισβήτησε και την εγκυρότητα των εκτιμήσεων για ανάπτυξη στο 5,9% για το 2021 λέγοντας ότι η πανδημία αλλά και η ακρίβεια διαψεύδουν τις προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη. «Εμείς, με επιφύλαξη ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει για 6% ανάπτυξη μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι επισφαλής αυτή η εκτίμηση κατά την άποψη μας» είπε ο κ. Κουτσούμπας».

Σύντομα θα δραπετεύσει

Πάντως με φόντο την αντιπαράθεση γύρω από «παροχές» και «ελαφρύνσεις» και παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, το κλίμα δείχνει προετοιμασία των κομμάτων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για προεκλογικού τύπου αντιπαράθεση.

«Η φθορά του κ. Μητσοτάκη δεν έχει επιστροφή και σύντομα θα επιχειρήσει να δραπετεύσει για να σώσει ό,τι σώζεται» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και γεγονός είναι ότι στην Κουμουνδούρου φοβούνται εκλογικό αιφνιδιασμό από τον πρωθυπουργό, καθώς στο μικροσκόπιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τίθεται το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκλογικά διλήμματα με την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Τα νερά ήρθε να ταράξει άλλωστε χτες κυβερνητικός αξιωματούχος με τη φράση του ότι «θα πάμε σε εκλογές με αυτό το σχήμα, εκτός αν υπάρξει κάτι σημειακό» απαντώντας στο ερώτημα αν το ανασχηματισμένο κυβερνητικό σχήμα θα είναι και αυτό με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει στις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ ουσιαστικά έχουν ορίζοντα εξαμήνου, πράγμα που κάνει πολλούς να μιλούν για εκλογικό σχεδιασμό με ορίζοντα την άνοιξη του 2022.