Δύο εκ των βασικών εξαγγελιών που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός το βράδυ από το βήμα της ΔΕΘ είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% αλλά και η παροχή κινήτρων για στεγαστικά δάνεια προκειμένου να διευκολυνθουν τα νοικοκυριά να αγοράσουν σπίτι καθώς τα ενοίκια είναι πάρα πολύ ακριβά.

Τα υψηλά ενοίκια και η στρέβλωση της αγοράς ακινήτων

Όπως εξήγησε ο διευθυντής σύνταξης του in.gr Βασίλης Κανέλλης στη ζωντανή σύνδεση από το περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου (ot.gr) η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε κάθε περίπτωση θα είναι σε όφελος των νοικοκυριών και ιδίως των νέων ζευγαριών που θέλουν να αγοράσουν σπίτι απαντώντας και στο ερώτημα του δημοσιογράφου της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Δημήτρη Μανιάτη κατά πόσο θα είναι αντισταθμιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ στην άνοδο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Αναφερόμενος στις στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων ο Βασίλης Κανέλλης τόνισε ότι τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί ειδικά στην Αθήνα με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μην μπορούν να νοικιάσουν σπίτι και στρέφονται στη λογική της αγοράς σπιτιού.

«Όταν το ακίνητο που θέλει να αγοράσει κάποιος είναι ακριβό και στους φόρους, αποφεύγει να το κάνει. Αυτό που σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και να δώσει και κίνητρα στις τράπεζες να σπρώξουν χρήμα στην αγορά ακινήτων, στα στεγαστικά δάνεια για να πάρουν τα νοικοκυριά ακίνητα. Ήδη υπάρχει μία κινητικότητα. Η πανδημία έκανε το εξής καλό: Αύξησε τις καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες κατά 26 δισεκ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Κανέλλης.

Το μέτρο έκπληξη με την επιδότηση των επιχειρήσεων

Παράλληλα ο Βασίλης Κανέλλης εξήγησε ότι οι ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα αφορουν κυρίως τους νέους, καθώς, η ανεργία των νέων (ηλικίες 18-34) σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας έχει φτάσει το 70% και πρόκειται για νέους με πτυχία και μεταπτυχιακά που δεν μπορούν αυτά τα προσόντα να τα «εξαργυρώσουν» στην αγορά. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

«Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για να κάνουν προσλήψεις. Πχ η επιδότηση επιχειρήσεων με 1000 ευρώ για πρόσληψη νεοεισερχόμενου στην αγορά. Θα μπορούσε επίσης να κάνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ακούγονται και τα δύο αλλά το πρώτο θα είναι μια έκπληξη. Για πρώτη φορά ακούγεται μία επιδότηση σε επιχείρηση για να προσλαμβάνει νέους» επεσήμανε.

Στο περίπτερο του ot.gr μία ακόμα είδηση που βγήκε από το πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι Δημήτρης Μανιάτης, Βασίλης Κανέλλης και ο δημοσιογράφος του Οικονομικού Ταχυδρόμου και των ΝΕΩΝ Χρήστος Κολώνας.

Υψηλή έκπτωση για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Χρήστου Κολώνα είναι πιθανό να ακούσουμε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει το βράδυ στην ομιλία του στη ΔΕΘ μια υψηλή αύξηση της έκπτωσης στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο του ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Μελετάται και η διεύρυνση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει υψηλότερη επιδότηση (αύξηση της έκπτωσης) για να μη μεταφερθούν στα νοικοκυριά οι ανατιμήσεις στην ενέργεια» σημείωσε ο Χρήστος Κολώνας.

Το μήνυμα της ΡΑΕ στις εταιρείες ενέργειας

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Χρήστο Κολώνα, ο επικεφαλής της ΡΑΕ, ετοιμάζει παρεμβάσεις σε ότι αφορά τη διαφάνεια των τιμολογίων και τις ρήτρες για το κόστος ενέργειας.

Επίσης ο κ. Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στέλνει ένα μήνυμα στην αγορά ηλεκτρισμού ότι «δεν πτοούμαστε. Δεν κάνουμε πίσω ως προς τις παρεμβάσεις».

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο κ. Κολώνας ότι «οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προφανώς προκαλούν αντιδράσεις στις εταιρείες ηλεκτρισμού, ασκούνται πιέσεις, ωστόσο όμως ο κ. Δαγούμας λέει ότι εγώ θα προχωρήσω τις παρεμβάσεις μου που είναι να υποχρεώσω τις εταιρείες ρεύματος να έχουν ένα σταθερό τιμολόγιο και να έχουν το κυμαινόμενο τιμολόγιο αλλά να καθορίζουν εκ των προτέρων το πότε θα αυξάνεται ή θα μειώνεται το κόστος» καθώς βρισκόμαστε σε φάση έκρηξης των τιμών στην αγορά ενέργειας.