Το «πράσινο πάσο» που επιτρέπει την είσοδο σε δημόσιους και κλειστούς χώρους θα παύει να ισχύει για τους πολίτες που δεν εμβολιάζονται με αναμνηστική δόση εντός έξι μηνών από τη δεύτερη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία διέθεσε τη λεγόμενη τρίτη δόση για όλους τους κατοίκους από 12 ετών και άνω.

Το Ισραήλ έγινε την 1η Αυγούστου η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί τρίτη δόση, λόγω ενδείξεων για σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού, και εν μέσω αναζωπύρωσης της επιδημίας λόγω του μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.

Σχεδόν το 59% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και περίπου το 19%, ή σχεδόν 2 εκατομμύρια άτομα, έχουν εμβολιαστεί και με αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer, το οποίο χρησιμοποιεί το Ισραήλ σχεδόν κατ΄αποκλειστικότητα.

«Από σήμερα η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Υφείας Νάχμαν Ας, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν άμεσα ραντεβού.

«Είναι ένα προνόμιο που καμιά άλλη χώρα δεν έχει» είπε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, μια εβδομάδα μετά τη λήψη της αναμνηστικής δόσης, οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί θα εξαιρούνται από το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας όταν επιστρέφουν από χώρες με χαμηλό ή μέτριο επιδημιολογικό φορτίο. Θα καλούνται μόνο να απομονώνονται για 24 ώρες ή υποβάλλονται σε rapid test κατά την άφιξή τους.

Το ίδιο μέτρο θα ισχύει για όσους είχαν λάβει τη δεύτερη δόση το πολύ έξι μήνες νωρίτερα.

Ακόμα, από την 1η Οκτωβρίου το «πράσινο πάσο» θα λήγει έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης ή τρίτης δόσης, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Παρά το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, το Ισραήλ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το νέο πανδημικό κύμα λόγω Δέλτα, με περισσότερα από 10.000 κρούσματα να καταγράφονται τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου καθημερινά για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου.

Από την αρχή της πανδημίας, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άτομα στη χώρα των 9,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν μολυνθεί με κοροναϊό.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν εκστρατεία εμβολιασμού τον Δεκέμβριο του 2020.

Η απόφαση για χορήγηση αναμνηστικής δόσης ανακοινώθηκε μετά την παρουσίαση μελέτης που έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης μειώθηκε στο 39%, αν και το εμβόλιο παραμένει άκρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας.