Με τον πλέον τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που μετέδιδαν διπλωματικές πηγές δυτικών χωρών τα τελευταία 24ωρα για επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Περί τις 16:40 το απόγευμα της Πέμπτης, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από την πύλη Abbey του αεροδρομίου –από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος– όπου στεγάζονται οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις προκαλώντας λουτρό αίματος μεταξύ των χιλιάδων, απεγνωσμένων ανθρώπων που συνωστίζονταν καθημερινά εκεί με την ελπίδα της διαφυγής.

Μαρτυρίες ανέφεραν ότι τη στιγμή της έκρηξης στο σημείο βρίσκονταν περίπου 400 έως 500 άτομα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης έχει φθάσει τους 103 νεκρούς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal, ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες, με τους αριθμούς πάντως αυτούς να αυξάνονται τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

 Η πιο πολύνεκρη επίθεση για τον στρατό των ΗΠΑ από το 2011

Η επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 αμερικανούς στρατιωτικούς, ανάμεσά τους δέκα πεζοναύτες, ήταν η πιο πολύνεκρη εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2011.

«Δύο τζιχαντιστές που θεωρείται ότι ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος» πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στην πύλη Άμπι και κατόπιν «οπλισμένοι τζιχαντιστές του ΙΚ άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και στρατιωτικών» διευκρίνισε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).

Ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.900 αμερικανούς στρατιωτικούς στις εχθροπραξίες.

Η πιο πολύνεκρη επίθεση έγινε τη νύχτα της 6ης Αυγούστου 2011, όταν ελικόπτερο Σινούκ καταρρίφθηκε από τους Ταλιμπάν στην επαρχία Ουαρντάκ, νοτιοδυτικά της Καμπούλ.

Τριάντα αμερικανοί στρατιωτικοί, επτά αφγανοί στρατιωτικοί κι ένας πολίτης, διερμηνέας, είχαν σκοτωθεί στη συντριβή του ελικοπτέρου. Ανάμεσά τους, 22 SEALs, μέλη της επίλεκτης ομάδας των Ειδικών Δυνάμεων που τυπικά υπάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό.

Πριν από αυτή, η πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ είχε γίνει την 28η Ιουνίου 2005, όταν 16 αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη συντριβή άλλου Σινούκ, που χτυπήθηκε από ρουκέτα των Ταλιμπάν στην ανατολική επαρχία Κουνάρ.

Εννιά αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί τον Ιούλιο του 2008 σε ανταλλαγή πυρών με Ταλιμπάν στην Ουανάτ, στην επαρχία Νουριστάν. Δεκαπέντε μήνες αργότερα, 8 Αμερικανοί έχαναν τη ζωή τους υπό παρόμοιες συνθήκες, σε μάχη με αντάρτες στην Καμντές, στην ίδια επαρχία.

Ο Μπάιντεν ορκίζεται να διώξει τους βομβιστές της Καμπούλ

Σε έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Τζο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι έδωσε εντολή να προετοιμαστούν επιθέσεις εναντίον των ηγετών και στόχων της τρομοκρατικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους ISIS. Υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με «δύναμη και ακρίβεια» εναντίον της ομάδας που ανέλαβε την ευθύνη για τα θανατηφόρα τρομοκρατικά χτυπήματα στην αφγανική πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε :«Για όσους πραγματοποίησαν την επίθεση, καθώς και για όποιον θέλει να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, να το γνωρίζει (αναφερόμενος στα παραπάνω). Δεν θα το ξεχάσουμε. Δεν θα το συγχωρήσουμε. Θα σας διώξουμε και θα σας βάλουμε να πληρώσετε» είπε ο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Δεν θα μας αποθαρρύνουν οι τρομοκράτες. Δεν θα τους επιτρέψουμε να εγκαταλείψουν την αποστολή μας. Θα συνεχίσουμε την εκκένωση. Έχω καθοδηγήσει επίσης τους διοικητές μου να αναπτύξουν επιχειρησιακά σχέδια για την επίθεση σε περιουσιακά στοιχεία, ηγεσία και εγκαταστάσεις του ISIS» δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν είπε, επίσης, ότι θα εγκρίνει την ενίσχυση πρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν εάν οι στρατιωτικοί διοικητές χρειαστούν στρατεύματα για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών διαπίστωσε ότι οι φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ πραγματοποιήθηκαν από την τρομοκρατική ομάδα Ντάες-Χορασάν (αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν).

 Η επιχείρηση εκκένωσης επιταχύνθηκε μετά την επίθεση

Όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο εκκένωσης μετά τις επιθέσεις, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ανέφερε ότι έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους εναπομείναντες εκτός Καμπούλ εντός της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου.

Πρόσθεσε ότι περίπου 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν τις τελευταίες 12 ώρες και περισσότεροι από 100.000 τις τελευταίες 11 ημέρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, δήλωσε δυτικός αξιωματικός που βρίσκεται επιτόπου.

Γίνονται συχνές απογειώσεις αεροσκαφών, διαβεβαίωσε ο αξιωματικός, ο οποίος δεν κατονομάζεται.