Τη στιγμή που κορυφώνεται ο διπλωματικός «πυρετός» για την παράταση ή μη της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, και εν μέσω αποκαλύψεων ότι ο διευθυντής της CIA είχε τετ – α – τετ με τον ηγέτη των Ταλιμπάν για αυτό το θέμα, η ισλαμιστική οργάνωση ανακοινώνει μέσω εκπροσώπου της ότι δεν θα δεχτεί τα αμερικανικά στρατεύματα να καθυστερήσουν την αποχώρησή τους.

Τονίζουν ότι όλοι οι απεγκλωβισμοί πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι την 31η Αυγούστου. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν,  Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. Ζήτησε ακόμα από τους Δυτικούς να επικεντρωθούν στον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν μόνο των ξένων δυνάμεων και όχι των ειδικευμένων Αφγανών.

«Εξειδικευμένοι Αφγανοί», όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και «τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στη συνέχιση των εκκενώσεων και μετά τις 31 Αυγούστου.

Ο Μουτζάχιντ είπε επίσης ότι οι Αφγανοί που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας μια πτήση που θα τους βγάλει από τη χώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας κατάλογος στον οποίο να περιλαμβάνονται πρόσωπα που απειλούνται με αντίποινα. «Ξεχάσαμε τα πάντα στο παρελθόν».

Όσον αφορά τις γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, ο Μουτζάχιντ είπε πως θα γυρίσουν στη δουλειά τους, αλλά αυτό «θα πρέπει να γίνει με ασφάλεια», την οποία θα εγγυηθούν οι ίδιοι. «Μέχρι να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας, θα πληρώνονται κανονικά» είπε.

Πεντάγωνο: Στόχος είναι να απομακρυνθούν όλοι οι Αμερικανοί μέχρι τις 31 Αυγούστου

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέιμς Κίρμπι είπε στη σημερινή ενημέρωση ότι ο στόχος παραμένει η εκκένωση μέχρι τις 31 Αυγούστου. Όπως ανέφερε η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για την εκκένωση.

Περίπου 16.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί το τελευταίο 24ωρο από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι πιέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για να δοθεί λύση στο ζήτημα της εκκένωσης αυξάνονται. Κρίσιμη για αυτό το θέμα θεωρείται η σημερινή Σύνοδος των G7 όπου οι ευρωπαϊκές χώρες θα πιέσουν την Αμερική για το ζήτημα της απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν.

Συνάντηση CIA – Ταλιμπάν

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό από την Washington Post, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς είχε εμπιστευτική συνομιλία με τον αρχηγό των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ στην αφγανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα 23 Αυγούστου.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει στην Καμπούλ τον Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.