Τις πληγές της μετράει η Βόρεια Εύβοια μετά το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς. «Καλημέρα από την κόλαση», ήταν η πρώτη, χαρακτηριστική ατάκα του Σταύρου Ηλιοδρομίτη, προέδρου της Κοινότητας της Αγίας Άννας, που επλήγη βαρύτατα από την καταστροφική πυρκαγιά, στο MEGA.

«15 ημέρες μετά, όλοι μπαίνουμε σε νέα κανονικότητα που δεν υπάρχει αύριο. Το 90% της παραγωγικής δραστηριότητας δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Ηλιοδρομίτης.

«Κανείς δεν μπορεί να πάει στο δάσος»

«Κανείς δεν μπορεί να πάει στο δάσος, κατσικάκι δεν βλέπουμε και τουρισμός δεν υπάρχει. Εμείς είχαμε τουρισμό 2 μήνες. Όλα τα παιδιά έχασαν ένα μήνα, κι όλες οι ετοιμασίες είναι άχρηστες γιατί είχαμε διακοπές ρεύματος. Και πολλά καταστήματα που επέστρεψε το ρεύμα δεν έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κοινότητας της Αγίας Άννας.

Όπως είπε υπάρχει επιφύλαξη για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τους πυρόπληκτους. Στη Βόρεια Εύβοια, δυστυχώς, όπως είπε, ο μέσος όρος οικονομικά ήταν μικρός. «Μια μέση οικογένεια, πριν τις πυρκαγιές έβγαζε 8-10.000 το χρόνο. Ζούσε γαλήνια, αλλά φτωχά. Δεν έχει βάθος πίσω να στηριχθεί, να πει ότι θα αντέξει πέντε χρόνια. Πρέπει να γίνει καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ. Αν θέλουν τα παιδιά να μείνουν στον τόπο, να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες με 15ετη δέσμευση».

«800 οικογένειες ζούσαν από το δάσος. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα… Έχουν πάρει ημίμετρα και δεν φτάνουν. Είχαμε 10 χρόνια μνημόνια, 2 χρόνια Covid…», τόνισε και μοιράστηκε την εμπειρία του από τους τόπους που κάηκαν.

Ανέφερε πως: «μέσα στα καμένα, βγαίνουν πράσινα χορταράκια, δάκρυσα όταν το είδα. Είναι ο τόπος μας. Είναι από τον Θεό ευλογημένος». Έπειτα στάθηκε στον κίνδυνο νέων καταστροφών «Αν δεν πάρουν μέτρα, θα θέλουμε βάρκες». Κλείνοντας εξέφρασε το φόβο του για τις εντάσεις που γεννιούνται στην κοινωνία: «Φοβάμαι μη χαθεί ο κοινωνικός ιστός. Γίνονται τσακωμοί για το τίποτα».