Στις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά που είπε πως δεν έχει εμβολιαστεί και δεν θα το κάνει μέχρι αυτό να γίνει υποχρεωτικό, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Μας στεναχώρησαν οι δηλώσεις του κ. Τσιτσιπά, καλύτερα να μην είχε αναφερθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων στον Σκάι, ενώ σχετικά με την σημερινή δήλωση του τενίστα, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι καλό οι νέοι να περάσουν τον ιό γιατί θα χτίσουμε ανοσία, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι αυτό  είπε ότι δεν είναι καλό.

«Δεν είναι καλύτερο να νοσήσουμε, να νοσήσουν οι νέοι μας για να χτίσουμε τείχος ανοσίας, γιατί αν νοσήσουν πράγματι θα έχουν μια πιο ελαφριά νόσηση, αλλά θα υπάρχουν κι αυτοί που θα νοσηλευτούν και θα νοσήσουν βαριά, οπότε οι απώλειες θα είναι τραγικές για τους νέους ανθρώπους» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει και κάτι ακόμα. Ξέρουμε πως ο COVID σε όσους νοσούν δημιουργεί προβλήματα υγείας που μένουν για πολλούς μήνες. Επομένως, ένας νέος άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει ένα μόνιμο πρόβλημα υγείας λόγω COVID και είναι πολύ κρίμα να πάρει αυτό το ρίσκο. Είναι απόλυτο λάθος το ότι πρέπει να νοσήσουν οι νέοι για να αποκτήσουν ανοσία, από το να εμβολιαστούν».

Σημαντικό να εμβολιαστούμε – Οι άνω των 50 άμεσα

Ο κ. Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε σε μεγάλο αριθμό για να σταματήσουμε και τις μεταλλάξεις και σημείωσε πως τα νοσοκομεία γεμίζουν από ανεμβολίαστους που νοσούν βαριά.

Είναι αναγκαίο οι άνω των 50 να εμβολιαστούν άμεσα, τόνισε.

Όπως εξήγησε αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ειδικοί είναι η συνάντηση του ιού με τους άνω των 50 ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας όταν επιστρέψουν όλοι από τις διακοπές τους, καθώς είναι κάτι που συμβαίνει σταδιακά και δίνει αυξημένες νοσηλείες υψηλού κινδύνου και διασωληνώσεις.

Επεσήμανε πως χτες υπήρξαν 282 διασωληνωμένοι και ένα μήνα πριν 123, σημειώνοντας πως με αυτούς τους ρυθμούς γρήγορα θα βρεθούμε σε δυσκολίες αντιμετώπισης της κατάστασης.

Χρειάζεται μεγαλύτερο τείχος ανοσίας από το 70%

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας ανέφερε πως λόγω μετάλλαξης θα πρέπει να είναι πάνω από το 70% και συγκεκριμένα να φτάσουμε το ποσοστό του 80 ή και το 90% .

«Δεν πρέπει να κανείς να φαντάζεται πως οι άλλοι θα χτίσουν το τείχος ανοσίας για αυτόν» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως όλοι μαζί πρέπει να το χτίσουμε.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής σημείωσε πως η επίδραση των ατόμων που τελείωσαν τις διακοπές τους θα φανεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου και πως είναι αναμενόμενο να δούμε πίεση στο σύστημα υγείας.

Για το άνοιγμα των σχολείων- πανεπιστημίων τόνισε πως όλοι οι ενήλικες, οι οικογένειες των παιδιών καθώς και τα ευπαθή παιδιά θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν.

Στους 8-9 μήνες η επαναληπτική δόση

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε και στην αναμνηστική δόση λέγοντας πως θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός όσων εμβολιαστήκαν τον Ιανουάριο, καθώς με εξασθενημένη άμυνα θα είναι πολύ άσχημο να έχουμε ανθρώπους που θα προστίθενται σε όσους καθημερινά απασχολούν το σύστημα υγείας.

Εξήγησε πως η αναμνηστική δόση γίνεται στους 8-9 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δίνει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της άμυνας που έχουμε και ότι αυτό θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα και η χώρα μας.